Τρίτη, 17 Ιούν 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Ο πόλεμος «φτάνει» στην αντλία: Πάνω από 2 ευρώ η αμόλυβδη
Αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Τσίπρας – Η επιστολή παραίτησής του
«Έχουμε τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου της Τεχεράνης» λέει το Ισραήλ – Σε υπόγειο καταφύγιο κρύβεται ο Χαμενεΐ
Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα της ΝΔ με 30,3%, σκληρή μάχη ΠΑΣΟΚ – Πλεύσης Ελευθερίας για τη δεύτερη θέση και κατρακύλα με 6,1% για τον ΣΥΡΙΖΑ
Πιερρακάκης: Δεν ακυρώνεται η λογική της ΔΕΘ από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή – Στόχος η μείωση βαρών από τη μεσαία τάξη
«Αν έπεφτε 15 μέτρα πιο δίπλα, θα είχαμε μεγάλη έκρηξη»: Τα σενάρια για την πτώση του ελικοπτέρου στη Βουλιαγμένη
Ημαθία: Ένας 21χρονος νεκρός και έξι τραυματίες μετά από τροχαίο στην Εγνατία Οδό- Μηχανή εκσφενδονίστηκε στο αντίθετο ρεύμα
Σκέρτσος: Ισχυρή Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει
Κεφαλογιάννης: Δεν θα δοθεί περαιτέρω παράταση για τον καθαρισμό των οικοπέδων
Ισραήλ και Ιράν κλιμακώνουν τις επιθέσεις καθώς η φονική σύγκρουση εισέρχεται στην τέταρτη ημέρα
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Αναστολή καθηκόντων στους πέντε υπαλλήλους της Πολεοδομίας

3 μήνες ago
Κοινοποίηση
10 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση


Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων αποκάλυψε τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας εκμεταλλεύονταν τη θέση τους για παράνομες ενέργειες σχετικές με τον πολεοδομικό κανονισμό στο νησί της Ρόδου του Νοτίου Αιγαίου.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, συνελήφθησαν πέντε (5) υπάλληλοι της Υπηρεσίας Δόμησης και δύο (2) ιδιώτες, οι οποίοι σχετίζονταν επαγγελματικά με τον κλάδο. Παράλληλα, σχηματίστηκε δικογραφία για ακόμα 21 άτομα.

Η Δομή και Δράση της Οργάνωσης

Η εγκληματική ομάδα είχε συγκροτηθεί με σαφή ρόλους, επιδιώκοντας την έκδοση παράνομων οικοδομικών αδειών και την παράκαμψη των νόμιμων διαδικασιών για οικονομικό όφελος. Οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Δόμησης, μαζί με τον αρχιτέκτονα και τον πολιτικό μηχανικό, είχαν αναλάβει την τροποποίηση εγγράφων, τη δωροδοκία, την πλαστογραφία και άλλες παράνομες ενέργειες.

Ειδικότερα:

α) Ο αρχιτέκτονας διαχειριζόταν τις παράνομες πολεοδομικές υποθέσεις, εκμεταλλευόμενος την πρόσβαση σε έγγραφα και σφραγίδες.

β) Ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας είχε στρατολογηθεί από τον αρχιτέκτονα και εκτελούσε τις εντολές του.

γ) Ο υπεύθυνος αρχείων επέτρεπε την πρόσβαση σε φακέλους και λάμβανε αμοιβή 5.000 ευρώ για κάθε αλλοίωση εγγράφου.

δ) Η προϊσταμένη του Τμήματος Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών δεχόταν χρηματικά ανταλλάγματα για την έγκριση πλαστών αδειών και την παρέμβαση σε πολεοδομικά ζητήματα.

ε) Ο προϊστάμενος του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών επέβαλε πρόστιμα και έπειτα τα μείωνε έναντι αμοιβής.

στ) Ένας υπάλληλος ενημέρωνε τους υπόλοιπους για επικείμενους ελέγχους, διασφαλίζοντας την αποφυγή εντοπισμού παρατυπιών.

ζ) Η πολιτικός μηχανικός λειτουργούσε ως σύνδεσμος, αναλαμβάνοντας υποθέσεις που έχρηζαν «διευθέτησης».

Οι παράνομες υπηρεσίες τους κόστιζαν έως και 100.000 ευρώ ανά υπόθεση.

Τα Κατασχεθέντα

Κατά την έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 613.535 ευρώ,
  • 78 χρυσές λίρες,
  • 19 αρχαία νομίσματα,
  • 26 υπηρεσιακές σφραγίδες,
  • 193 φάκελοι πολεοδομικών υποθέσεων,
  • 13 κινητά τηλέφωνα,
  • 2 όπλα και 2 μαχαίρια,
  • πλήθος εγγράφων, χειρόγραφων σημειώσεων και οικοδομικών αδειών.

Νομικές Ενέργειες

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό πιθανών συνεργών. Ο δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης, αποφάσισε σήμερα την παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και την αναστολή των καθηκόντων και των 5 υπαλλήλων της Πολεοδομίας Ρόδου οι οποίοι εμπλέκονται ως κατηγορούμενοι με το κύκλωμα διαφθοράς.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο δήμαρχος έθεσε σε αναστολή άσκησης καθηκόντων όλους τους εμπλεκόμενους όπως προβλέπεται από τη σχετική διαδικασία, ενώ παρέπεμψε τις υποθέσεις τους ξεχωριστά για τον καθένα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο έτσι ώστε να τεθούν άμεσα σε διαθεσιμότητα.

«Θέλουμε καθαρότητα και διαφάνεια,» τόνισε ο κ. Κολιάδης, ενώ υπογράμμισε ότι επλήγη η καρδιά της Ρόδου από τα όσα αποκαλύφθηκαν. Σε ό,τι αφορά το πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει ξανά η Υπηρεσία της Πολεοδομίας, ο ίδιος επισήμανε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα παρθούν από την αρχή της επόμενης εβδομάδας.

ΤΕΕ Δωδεκανήσου για το κύκλωμα

Ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό δημοσίευσε και το ΤΕΕ στο τμήμα Δωδεκανήσου. Στην ανακοίνωση ανέφερε ότι τέτοια φαινόμενα «αδιαφάνειας και διαφθοράς δεν μπορεί να είναι αποδεκτά».

Η ανακοίνωση:

Η είδηση της έρευνας των ελεγκτικών μηχανισμών καθώς και της Ελληνικής Δικαιοσύνης στην Πολεοδομία του Δήμου Ρόδου είναι εξαιρετικά σοβαρή και προκαλεί έντονο προβληματισμό. Καθιστούμε σαφές ότι φαινόμενα αδιαφάνειας και διαφθοράς δεν μπορεί να είναι αποδεκτά .

Η ισότιμη αντιμετώπιση πολιτών και μηχανικών από τις αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να είναι αυτονόητη σε μία ευνομούμενη πολιτεία.

Αναμένουμε την πλήρη και ταχεία διερεύνηση της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές και δηλώνουμε ότι το ΤΕΕ Τμ. Δωδεκανήσου θα πράξει ό,τι απαιτείται θεσμικά, με απόλυτη αυστηρότητα και χωρίς καμία ανοχή σε φαινόμενα που πλήττουν την αξιοπιστία του κλάδου μας.

Καταδίκη από την Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών Δωδεκανήσου

Με αφορμή τις προσαγωγές υπαλλήλων της Υπηρεσίας Δόμησης του δήμου Ρόδου και ιδιωτών μηχανικών από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας για παράνομες δραστηριότητες σχετικές με τον πολεοδομικό κανονισμό, ως Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών Δωδεκανήσου καταδικάζουμε τα φαινόμενα αυτά και καλούμε τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν και να ρίξουν άπλετο φως στις σχετικές υποθέσεις, καθώς και σε κάθε άλλη καταγγελία, αποδίδοντας τις ευθύνες εκεί που υπάρχουν.

Τέτοια φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής αναπτύσσονται όταν υπάρχει το κατάλληλο υπόβαθρο:

α) μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που στα πλαίσια του σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ τους θέλουν τις διαδικασίες στα μέτρα τους,

β) υπηρεσίες με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό που οδηγεί σε συσσώρευση εκκρεμών υποθέσεων και καθυστερήσεις,

γ) νομοθετικό πλαίσιο που δημιουργεί μία χαοτική κατάσταση και αφήνει όλο και περισσότερο πεδίο στους ιδιώτες,

δ) απαξιωμένοι ελεγκτικοί μηχανισμοί που δε μπορούν να διασφαλίσουν τη στοιχειώδη τήρηση των πολεοδομικών κανόνων, των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

ε) φορείς «πλασιέ» των εκάστοτε κυβερνητικών αντιλαϊκών πολιτικών.

Αυτό το εκρηκτικό μείγμα διαμορφώνει εύφορο έδαφος για την καλλιέργεια λογικών «πελατειακών σχέσεων», «εξυπηρετήσεων» και άλλων «βέλτιστων πρακτικών».

Ως Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών Δωδεκανήσου απορρίπτουμε τέτοιες λογικές. Συντασσόμαστε με τους συναδέλφους δημοσίους υπαλλήλους που δουλεύουν με αξιοπρέπεια εντός των υποστελεχωμένων υπηρεσιών σε έναν κυκεώνα υποθέσεων, αιτήσεων, πράξεων που χρειάζεται να διεκπεραιώσουν, με τεράστιο ποσοστό ευθύνης της υπογραφής τους και φόβο επ’ αυτής. Συντασσόμαστε με τους συναδέλφους ελεύθερους επαγγελματίες που παλεύουν με νύχια και δόντια να σηκώσουν το βάρος της δικής τους ευθύνης, που υπηρετούν με εντιμότητα το επιστημονικό τους αντικείμενο, αντιμετωπίζοντας πολλές φορές επαγγελματικές συνέπειες, φέροντας το όνομα και το στίγμα του «αργού» ή του «τυπικού». Συντασσόμαστε με τους πολίτες που με τη σειρά τους πιέζονται από ανάγκες, για στέγη, χώρο εργασίας κ.ο.κ.

Ο συλλογικός αγώνας αποτελεί τη λύση, ενάντια στο περιστασιακό ατομικό βόλεμα, στις πελατειακές σχέσεις, ενάντια στο σύστημα που τα γεννά και τρέφεται από αυτά. Ενιαία πρέπει να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας, το δικαίωμα στη δουλειά, να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των αναγκών μας.

Αυτή τη στιγμή, η κοινωνία της Ρόδου (αλλά και της Χάλκης, της Σύμης, της Μεγίστης και της Τήλου) βρίσκεται στον αέρα. Εκατοντάδες υποθέσεις που εκκρεμούν και δε γνωρίζουμε πώς θα προχωρήσουν, ή άλλες που δε μπορούν να ξεκινήσουν, με αντίκτυπο φυσικά στην εύρυθμη λειτουργία των γραφείων, των εργοταξίων, με οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, μια κατάσταση ήδη εκρηκτική εξαιτίας και της πολύμηνης υπολειτουργίας του Κτηματολογίου Ρόδου.

Καλούμε το ΤΕΕ Τμήμα Δωδεκανήσου αλλά και την Κεντρική Αντιπροσωπεία να πάρουν θέση άμεσα, και να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση για:

  1. άμεση επαναλειτουργία της υπηρεσίας, και άμεσες εργασίες για προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού μέσω όλων των νομότυπων διαδικασιών για την πλήρωση της υπηρεσίας και όχι μετακίνηση υπαλλήλων.
  2. παράταση εργοταξιακής ρευματοδότησης αυτοδίκαια με επικοινωνία προς τον ΔΕΔΔΗΕ και τους παρόχους για ένα εύλογο χρονικό διάστημα καθώς πολλές υποθέσεις βρίσκονται υπό εκκρεμότητα ελέγχων, να μη μείνει κανείς χωρίς ρεύμα,
  3. παράταση ημερομηνίας λήξης οικοδομικών αδειών πέραν της 31/12/2025 όπως ισχύει έως τώρα, καθώς σίγουρα υπάρχουν δεκάδες υποθέσεις κι εκεί ανοικτές.
  4. παράταση της προθεσμίας των κατά παρέκκλιση αδειών με ανοικτές υποθέσεις.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Trending NewsΕγκληματική ΟργάνωσηΠολεοδομίαΡόδος
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Αυτιάς σε Γερμανό ευρωβουλευτή: «Αν σας ζητήσει ο Ερντογάν το Μόναχο τι θα πείτε; Γιατί εμάς μας ζητάει τη Χίο»
Επόμενο άρθρο Θήρα-Ολυμπιακός 0-3: Έτοιμες για το back-to-back και το 11ο Κύπελλο Ελλάδας της ιστορίας τους οι «ερυθρόλευκες»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πόλεμος «φτάνει» στην αντλία: Πάνω από 2 ευρώ η αμόλυβδη
12 ώρες ago
Αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Τσίπρας – Η επιστολή παραίτησής του
12 ώρες ago
«Έχουμε τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου της Τεχεράνης» λέει το Ισραήλ – Σε υπόγειο καταφύγιο κρύβεται ο Χαμενεΐ
12 ώρες ago
Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα της ΝΔ με 30,3%, σκληρή μάχη ΠΑΣΟΚ – Πλεύσης Ελευθερίας για τη δεύτερη θέση και κατρακύλα με 6,1% για τον ΣΥΡΙΖΑ
13 ώρες ago
Πιερρακάκης: Δεν ακυρώνεται η λογική της ΔΕΘ από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή – Στόχος η μείωση βαρών από τη μεσαία τάξη
13 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή "σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

News Room

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Ο Στέφανος Κασσελάκης στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα»

Καλεσμένος στην εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου ο πρόεδρος του κόμματος «Κίνημα Δημοκρατίας», Στέφανος Κασσελάκης σε…

News Room

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή σχολιάζοντας…

News Room

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΛΛΑΔΑ

«Αν έπεφτε 15 μέτρα πιο δίπλα, θα είχαμε μεγάλη έκρηξη»: Τα σενάρια για την πτώση του ελικοπτέρου στη Βουλιαγμένη

News Room
ΕΛΛΑΔΑ

Ημαθία: Ένας 21χρονος νεκρός και έξι τραυματίες μετά από τροχαίο στην Εγνατία Οδό- Μηχανή εκσφενδονίστηκε στο αντίθετο ρεύμα

News Room
ΕΛΛΑΔΑ

Λήξη πανελληνίων για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ, τέλος εξετάσεων και στα γυμνάσια

News Room
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το δύσκολο έργο του Κώστα Σκρέκα, σήμερα η εκλογή νέου γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας 

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?