Ρήξη ΗΠΑ-Κίνας: Ο Ν.Τραμπ έκλεισε το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον – Πεκίνο: «Άνευ προηγουμένου κλιμάκωση»

Κλιμακώνεται η κρίση στις σινοαμερικανικές σχέσεις καθώς πριν από λίγο ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ έδωσε εντολή να κλείσει το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον.

Οι δύο υπερδυνάμεις βρίσκονται ένα βήμα πριν τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων.

Μάλιστα η επίσημη κατηγορία των ΗΠΑ προς την Κίνα είναι ότι παραβιάζει την αμερικανική εθνική κυριαρχία και επιχειρεί να εκφοβίσει τον αμερικανικό λαό. Αναφέρει μάλιστα ότι πρέπει να προστατευθούν τα προσωπικά δεδομένα των Αμερικάνων. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον πρόκειται για σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας.

Δεν έχουν δοθεί εξηγήσεις ως προς το τι έχει συμβεί, αλλά πρόκειται για μείζον διπλωματικό επεισόδιο.

Την ανακοίνωση την έκανε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Όρταγκους.

“Δώσαμε εντολή για το κλείσιμο του Γενικού Προξενείου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Χιούστον, προκειμένου να προστατεύσουμε την αμερικανική πνευματική ιδιοκτησία και τα προσωπικά δεδομένα Αμερικανών”, επισημαίνει η Όρταγκους σε ανακοίνωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

“Η Σύμβαση της Βιένης αναφέρει ότι οι διπλωμάτες οφείλουν να ‘σέβονται τους νόμους και τους κανόνες της χώρας που τους φιλοξενεί’ και ‘οφείλουν να μην αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις αυτού του κράτους’”, υπογράμμισε η Ορτάγκους, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες όσον αφορά τους ακριβείς λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για το κλείσιμο του κινεζικού προξενείου στο Χιούστον.

Η απόφαση αυτή εκδίδεται από τις ΗΠΑ σε μια συγκυρία στην οποία οι δύο υπερδυνάμεις έχουν πολλά σημεία τριβής όπως ο αμφιλεγόμενος νόμος περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, κατηγορίες για κατασκοπεία, κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κυρίως στην περιοχή Σιντζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα.

“Οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν τις παραβιάσεις της εθνικής τους κυριαρχίας και τον εκφοβισμό του λαού τους από την Κίνα, όπως δεν έχουμε ανεχθεί τις άδικες εμπορικές πρακτικές, την κλοπή αμερικανικών θέσεων εργασίας και άλλες κατάφωρες συμπεριφορές. Ο πρόεδρος Τραμπ εμμένει στο θέμα της δικαιοσύνης και της αμοιβαιότητας στις σινοαμερικανικές σχέσεις”, σημειώνει επίσης η εκπρόσωπος σε δήλωσή της που δόθηκε στα μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα σήμερα η Κίνα ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε από τις ΗΠΑ να κλείσει το προξενείο της στο Χιούστον, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή “πρόκληση” και “μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση”, και απείλησε με αντίποινα αν οι ΗΠΑ δεν ανακαλέσουν την απόφασή τους.

“Πρόκειται για μια πολιτική πρόκληση στην οποία προβαίνουν μονομερώς οι ΗΠΑ, κάτι το οποίο παραβιάζει σοβαρά το διεθνές δίκαιο”, δήλωσε νωρίτερα σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Ουενμπίν.

“Η Κίνα καταδικάζει απερίφραστα τη σκανδαλώδη και αναιτιολόγητη αυτή ενέργεια”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, απειλώντας την Ουάσινγκτον με “αντίποινα”.