Πυρκαγιές: Πολύ μεγάλος κίνδυνος και σήμερα – Στάχτη πάνω από 15.500 στρέμματα στην Πεντέλη

Πυρκαγιές: Πολύ μεγάλος κίνδυνος και σήμερα – Στάχτη πάνω από 15.500 στρέμματα στην Πεντέλη
Για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, Κατηγορίας 4, την Πέμπτη 21 Ιουλίου προειδοποιεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αττική, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Χίος, Σάμος, Ικαρία βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας ενδέχεται να εκδηλωθούν πυρκαγιές σχετικά μικρότερης επικινδυνότητας (Κατηγορίας 3).

Σε ό,τι αφορά στην Πεντέλη, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, ισχυρές δυνάμεις παραμένουν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αποτροπή αναζωπυρώσεων και την κατάσβεση κατά τόπους μικρών εστιών φωτιάς. Προτεραιότητα έχουν Διώνη, Δασαμάρι, Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι.

Στην πυρκαγιά της Βένιζας Μεγάρων κάηκε ένας μικρός αριθμός σπιτιών πριν η εξάπλωση της φωτιάς τεθεί υπό έλεγχο και αποτραπεί η προέλασή της προς Αλεποχώρι. Επί τόπου και αμέσως αφ’ ότου ξέσπασε η πυρκαγιά, επιχείρησαν 95 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 34 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ. και η ΕΛ.ΑΣ.

Η γενικότερη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής κάνει λόγο για 56 δασικές πυρκαγιές στο διάστημα μεταξύ 19 και 20 Ιουλίου, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει όσα ανέφερε στη συνέντευξη τύπου της Τετάρτης ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, δηλαδή ότι «την τελευταία εβδομάδα είχαμε συνολικά 390 πυρκαγιές. Καθημερινά, το Πυροσβεστικό Σώμα διαχειρίζεται τουλάχιστον 50-70 πυρκαγιές. Δυστυχώς οι καιρικές και τοπικές συνθήκες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Όποιος πιστεύει ότι στα πρώτα 3-4 λεπτά μπορούν να σβηστούν όλες οι πυρκαγιές είναι εκτός πραγματικότητας. Και αυτό συμβαίνει όχι μόνο στην πατρίδα μας. Σήμερα στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία επικρατούν ανάλογες συνθήκες με την Ελλάδα. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας».