Προϋπολογισμός 2020: Η υπεραπόδοση στα έσοδα φέρνει πιο κοντά το κοινωνικό μέρισμα τον Δεκέμβριο

Τον δρόμο για να μηδενιστεί η απόσταση ανάμεσα στις προβλέψεις της κυβέρνησης και εκείνες των ευρωπαϊκών θεσμών για το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 και για να δοθεί κοινωνικό μέρισμα τον προσεχή Δεκέμβριο ανοίγει η αυξανόμενη υπεραπόδοση στα έσοδα.

Τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναμένεται να στείλουν σήμερα στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνουν ότι η υπέρβαση έναντι του στόχου όχι μόνο συνεχίστηκε στο 9μηνο του έτους, αλλά διευρύνθηκε, ξεπερνώντας τα 500 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, έναντι 290 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τα πρόσθετα έσοδα από τις 120 δόσεις και τις άδειες για το διαδικτυακό στοίχημα και τα διαδικτυακά τυχερά παίγνια, εκτιμάται ότι επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να στείλει αύριο στην Κομισιόν το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 με την «πιστοποίηση» των θεσμών ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για την ερχόμενη χρονιά.

Οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες ήταν ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί ως προς τη διατήρηση της υπεραπόδοσης στα έσοδα και τη θετική επίδρασή της (carry-over effect) στα δημοσιονομικά μεγέθη του 2020. Πλέον, όμως, είναι υποχρεωμένοι να αναθεωρήσουν τη στάση τους, υπό το φως των νέων στοιχείων που δείχνουν ότι η υπέρβαση στα έσοδα έναντι των στόχων από τον περασμένο Ιούλιο ενισχύεται μήνα με τον μήνα.

Το προσχέδιο που θα κατατεθεί στην Κομισιόν θα έχει διαφορετική μορφή, ώστε να προσαρμόζεται στις προδιαγραφές του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, και μικρές μόνο διαφορές σε επιμέρους εκτιμήσεις, χωρίς να αλλάζουν οι κεντρικοί στόχοι του προσχεδίου που κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή. Επιπλέον, θα περιλαμβάνει το σύνολο των φοροελαφρύνσεων και των υπόλοιπων θετικών μέτρων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για το 2020. Αυτό που μένει είναι να εξειδικευθεί η εφαρμογή τους με βάση τις αναλυτικές σχετικές διατάξεις που θα συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο.