Προτάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής  ζητά ο Γκουτέρες

[ad_1]

Προτάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ζήτησε  γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε χθες Πέμπτη  από τις κυβερνήσεις  που θα πάνε στη διάσκεψη του Σεπτεμβρίου για το κλίμα. Το αίτημα  διατυπώθηκε την ώρα που έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση του Παγκόσμιο Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η έκθεση του WMO δημοσιεύθηκε την ώρα που ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προσπαθεί να συγκεντρώσει όση περισσότερη υποστήριξη μπορεί για τη διάσκεψη που οργανώνει τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη με θέμα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ο κ.Γκουτέρες τονίζει  ότι οι χώρες θα πρέπει να βελτιώσουν τα σχέδιά τους για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Επικαλείται δε τη Συμφωνία του Παρισιού για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.
«Λέω στους ηγέτες: “Μην έρθετε με μια ομιλία, ελάτε με ένα σχέδιο”, υπογράμμισε. «Σε διαφορετική περίπτωση η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη», προειδοποίησε ο Γκουτέρες.
Η θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί ήδη κατά έναν βαθμό Κελσίου, ενώ μέχρι το τέλος του αιώνα η θερμοκρασία ενδέχεται να έχει αυξηθεί κατά 3 με 5 βαθμούς, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του WMO Πετέρι Τάαλας.
Οι επιστήμονες συνδέουν την υπερθέρμανση του πλανήτη με την άνοδο του επιπέδου των θαλασσών, τη μείωση των πολικών πάγων και των παγετώνων, αλλά και ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι καύσωνες, τονίζει η υπηρεσία του ΟΗΕ στην έκθεσή της.
Η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που εκτίθενται σε πιθανώς φονικά κύματα καύσωνα, περίπου 125 εκατομμύρια από την αρχή του αιώνα, καταδεικνύει τις γρήγορα αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη δημόσια υγεία, επεσήμανε ο Γκουτέρες.
Σε όλο τον κόσμο οι φυσικές καταστροφές, κυρίως οι πλημμύρες, επηρέασαν 62 εκατομμύρια ανθρώπους το 2018, επισημαίνεται στην έκθεση του ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]