ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

49

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΘΩΡΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΙΑ ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΣΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΘΡΟΜΒΟΓΕΝΝΕΣΗ
ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΜΕ ΥΠΟΧΟΝΔΡΙΟΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟ

Για τις επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα που πέρασαν κορονοϊό μίλησε μεταξύ άλλων στην εκπομπή ΤΑ ΛΕΜΕ, στη ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και στη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόρμπα ο Πρόεδρος της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας (ΕΝΘΕ), Ηρακλής Τιτόπουλος.
Ο επεμβατικός πνευμονολόγος κα πρόεδρος της ΕΝΘΕ κ. Τιτόπουλος σημείωσε ότι όσον αφορά στο αναπνευστικό, οι επιπλοκές που εμφανίζονται σε αρκετούς ασθενείς είναι ότι παραμένει μία φλεγμονή στους πνεύμονες παρότι είναι αρνητικοί πλέον στον κορονοϊό, δεν νοσούν και δεν είναι φορείς. «Υπό τη μορφή κάποιας ίνωσης, έχουν μείνει κάποιες «πέτσες» στους πνεύμονες ως επακόλουθο του κορονοϊού. Αυτό χρειάζεται παρακολούθηση» σημειώνει ο ίδιος ξεκαθαρίζοντας ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό οι βλάβες αυτές υποχωρούν σε 3 με 4 μήνες. Σε αρκετές περιπτώσεις ωστόσο, τονίζει, παραμένουν στοιχεία ίνωσης και «αν υπάρχει ίνωση, είναι μη αναστρέψιμη» Αν όμως προσέλθει στο γιατρό εγκαίρως, μπορεί να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.
Άλλη επιπλοκή που είναι αξιοσημείωτη, επισημαίνει ο κ. Τιτόπουλος, είναι η θρομβογέννηση που δημιουργείται στους επόμενους μήνες μετά την αποδρομή του κορονοϊού. «Για κάποιο λόγο η πηκτικότητα του αίματος επηρεάζεται και ο οργανισμός κάνει πολύ πιο εύκολα θρόμβους και έμβολα και αυτό θέλει προσοχή» λέει, προτρέποντας όποιον έχει περάσει κορονοϊό και έχει ηρεμήσει ψυχολογικά, «να κάνει μία εξέταση στον πνευμονολόγο»
https://www.youtube.com/watch?v=006WGJfDKpc&feature=youtu.be