Προς κατάργηση τα μέτρα για τους εμβολιασμένους: Θα ανακοινώνονται μόνο κρούσματα Covid-19 που νοσούν βαριά

Προς πλήρη κατάργηση οδεύουν τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού που αφορούν τους εμβολιασμένους πολίτες. Ταυτόχρονα σχεδιάζεται να ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ καθημερινά μόνο τα κρούσματα που αφορούν βαριά νόσηση και όχι ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων στην επικράτεια.

Ήδη σχετική συζήτηση έχει ξεκινήσει στην διεθνή κοινότητα ενώ άρση των περιορισμών σε εμβολιασμένους βλέπουμε να συντελείται το τελευταίο διάστημα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.Συγκεκριμένα, οι εμβολιασμένοι δεν θα υποβάλλονται σε κανένα περιορισμό εντούτοις θα οφείλουν να φορούν μάσκες προστασίας.Σε κάθε περίπτωση, οι περιορισμοί δεν θα έχουν να κάνουν με την ηλικία, αφού το βασικό κριτήριο θα είναι το εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή όχι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο συνεπάγεται και αλλαγές όσον αφορά την διενέργεια τεστ και την ανακοίνωση των κρουσμάτων κορονοϊού. Θα υπάρξει δηλαδή σταδιακή μείωση του αριθμού των τεστ που διενεργούνται καθημερινά, ωστόσο οι έλεγχοι αναμένεται να συνεχιστούν κανονικά στα σχολεία.

Όσον αφορά τα κρούσματα που ανακοινώνονται, πρόκειται να υπάρξει αλλαγή όσον αφορά τους πανδημικούς δείκτες και το πώς αυτοί καταγράφονται. Έτσι, θα ανακοινώνονται μόνο τα περιστατικά με βαριά συμπτώματα.

Ανεξάρτητα από το σχέδιο κατάργησης, έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα χαλάρωσης με ενδεικτικό αυτού την επαναφορά της μουσικής στα κέντρα διασκέδασης, στα οποία εντούτοις απαγορεύεται και πάλι να είναι κανείς όρθιος.Ανεμβολίαστοι όσοι δεν έκαναν την τρίτη δόση

Σήμερα Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022 λήγει η μικρή παράταση που είχε δοθεί λόγω της κακοκαιρίας Ελπίς, για την χρονική ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι ενήλικες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει 7 μήνες έως και την 7η Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, αλλιώς θα υπολογίζονται ως ανεμβολίαστοι. Οι πολίτες που επηρεάζονται από τη λήξη της ολιγοήμερης παράτασης που είχε δοθεί, υπολογίζονται περίπου στους 300.000.

Έκδοση πιστοποιητικού νόσησης και είσοδος στην Ελλάδα χωρίς τεστ

Πρόσφατα άλλαξε ο τρόπος έκδοσης του πιστοποιητικού νόσησης. Οι εμβολιασμένοι πρέπει να έχουν θετικό rapid test για να εκδίδουν πιστοποιητικό νόσησης, ενώ οι ανεμβολίαστοι χρειάζονται θετικό μοριακό έλεγχο PCR για να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης. Εξάλλου από σήμερα Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου όσοι ταξιδιώτες διαθέτουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό –έχει ισχύ 9 μηνών– δεν θα υποχρεούνται να κάνουν rapid ή PCR τεστ για να μπουν στην Ελλάδα. Το μέτρο αφορά στους εμβολιασμένους, ενώ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ισχύει ό,τι ίσχυε: ότι δηλαδή θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ για την είσοδό τους στη χώρα.