Προγράμματα επιδότησης ενοικίου και δανείου-Τι προβλέπουν (video)

[ad_1]

Τους δύο άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για ένα «αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας της πρώτης κατοικίας» παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο συνεδρίασε σήμερα. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για εφαρμογή πολιτικών, «δείγματα γραφής ενός καλά μελετημένου στρατηγικού σχεδίου που εξασφαλίζουν την πρώτη κατοικία στη νέα φάση της ανάκαμψης» και ταυτόχρονα θέτουν τις βάσεις «για να αποκτήσει η χώρα μια συνολική, αξιόπιστη και αποτελεσματική στεγαστική πολιτική για τους πολλούς». Πρόκειται για δύο προγράμματα, επιδότησης ενοικίου και δανείου, 300 εκατ. και 200 εκατ. αντιστοίχως, που συνολικά αφορούν 440.000 νοικοκυριά 1.127.000 πολίτες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τους δικαιούχους του επιδόματος ενοικίου, που αφορά συνολικά 667.000 ανθρώπους, και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος Μαρτίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι στις αρχές Απριλίου να καταβληθούν αναδρομικά από 1/1/2019 τα ποσά στους δικαιούχους.
«Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια για να αποκτήσει η χώρα για πρώτη φορά στην ιστορία της συνεκτική στεγαστική πολιτική» είπε ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου «αποτελεί και «ένα από τα κεντρικά χαρακτηριστικά του νέου κοινωνικού κράτους που έχουμε ξεκινήσει να οικοδομούμε».
Με κριτήρια το εισόδημα και την περιουσία θα επιδοτηθούν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019, 260.000 νοικοκυριά που διαμένουν σε μισθωμένο σπίτι και λόγω οικονομικής δυσχέρειας αδυνατούν να πληρώνουν κάθε μήνα το ενοίκιο.
Η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και τα μέλη του νοικοκυριού ξεκινώντας από 70 ευρώ και φτάνοντας μέχρι και το ποσό των 210 ευρώ το μήνα.

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων, μετοχών, ομολόγων, κ.λπ., ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο στο ποσό των 21.000 ευρώ.
«Στο επίδομα στέγασης το παιδί θα προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και στον υπολογισμό του επιδόματος και η επιλογή αυτή έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα οριζόντια μέτρα στήριξης του παιδιού που έχουμε ήδη λάβει. Και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό για το παιδί από 822 εκατομμύρια ευρώ που τον βρήκαμε το 2015, στο 1 δισ. 416 εκατομμύρια ευρώ το 2018″, είπε και εξήγησε ότι πρόκειται για αύξηση 594 εκατ. ευρώ, δηλαδή 72% σε μια μόνο τετραετία».
Με βάση το εισόδημά θα καθορίζεται και το ύψος της επιδότησης της δόσης του δανείου για 200.000 υπερχρεωμένα νοικοκυριά για να μπορέσουν έτσι να σώσουν τη μία και μοναδική κατοικία τους.
Στη ρύθμιση μπαίνουν και τα επαγγελματικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία. Το ελληνικό ∆ηµόσιο θα επιδοτεί -κατά το ένα τρίτο- τη δόση του δανείου για τους οικονομικά αδύναμους  και σε περίπτωση μόνιμης αδυναμίας η επιδότηση θα καλύπτει όλο το ποσό της δόσης.
Μέχρι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η διατραπεζική πλατφόρμα της νέας ρύθμισης καμία κύρια κατοικία δεν κινδυνεύει από τους πλειστηριασμούς.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ-βιντεο Αν, Μανουσέλη
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]