Σάββατο, 20 Δεκ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Παπαθανάσης: Θα πιάσουμε όλους τους οικονομικούς στόχους – Το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης είναι υπερδιπλάσιο από της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου
Κ. Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση επιλέγει τη σιωπή για να μη απαντά στα ερωτήματα
Εορτολόγιο: Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα 20 Δεκεμβρίου
Θ. Πλεύρης: Εξετάζεται να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης μεταναστών σε αφρικανικό έδαφος
Φοινικούντα: Σήμερα η απολογία του φερόμενου ηθικού αυτουργού – Γιος μεγάλου επιχειρηματία
ΟΠΕΚΕΠΕ: «Να ανασκευάσει το αδιανόητο ψέμα της», ζητά ο Μυλωνάκης από την Τζάκρη
Θεσσαλονίκη: Σήμερα η πιλοτική λειτουργία του 24ωρου μετρό και 4 λεωφορείων
Δήμας: 2,5 εκατ. ευρώ την ημέρα το κόστος από το άνοιγμα των διοδίων από τους αγρότες -Οι εταιρίες θα αξιώσουν αποζημίωση από το Δημόσιο
Αγρότες: Παραμένουν στα μπλόκα έως τα Χριστούγεννα – Ποια είναι η εικόνα στη χώρα
Σκληραίνει” τη στάση της η κυβέρνηση μετά την άρνηση των αγροτών για διάλογο
Επαναπροσδιορισμός γραμματοσειράςAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Πράσινο φως” από την Κομισιόν για την αποδέσμευση του 1 δισ. (video)

7 έτη πριν
Μοιραστείτε το
6 Ελάχιστη ανάγνωση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ



Θετικά τα στοιχεία της έκθεσης της Κομισιόν, που εκπέμπουν αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας για την εκταμίευση του 1 δισ. προς τη χώρα μας, στο Eurogroup της Παρασκευής.

Θετική η εισήγηση της Κομισιόν στο EuroWorking Group για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της μεταμνημονιακής εποπτείας, καθώς το Kολέγιο των Επιτρόπων ενέκρινε σήμερα την επικαιροποιημένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία έχουν εφαρμοστεί όλες οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέχεια της συνεδρίασης των Επιτρόπων. «Η Επιτροπή ενέκρινε την επικαιροποίηση της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία αναφέρει λεπτομερώς την πρόοδο της εφαρμογής των δεσμεύσεων από τη δημοσίευση της έκθεσης στις 27 Φεβρουαρίου 2019», σημείωσε.
Επίσης, ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε πως η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει κάνει «τις απαραίτητες ενέργειες» για την εκπλήρωση όλων των «συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων» και ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.
«Το περιεχόμενο της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της 27ης Φεβρουαρίου 2019 και της μετέπειτα επικαιροποίησής της, θα χρησιμοποιηθεί επίσης από το Eurogroup όπου θα συζητηθεί η αποδέσμευση της πρώτης δόσης από τα μέτρα χρέους που έχουν συνδεθεί με την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών», καταλήγει σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής.
Τι λέει η Έκθεση
Σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή όλων των υπολειπόμενων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να λάβει τη δόση του ενός περίπου δισεκατομμυρίου από την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, καταγράφει η επικαιροποιημένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιεύεται σήμερα. Η εν λόγω έκθεση «θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το Eurogroup για να συμφωνήσει στην αποδέσμευση της πρώτης δόσης από τα μέτρα χρέους που εξαρτώνται από τις εφαρμοσμένες πολιτικές», αναφέρει η Επιτροπή.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το κείμενο της έκθεσης, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τις παρακάτω ενέργειες:
(i) υιοθέτησε πρωτογενή και δευτερεύουσα νομοθεσία για την ενίσχυση της ανεξάρτητης αρχής Δημοσίων εσόδων
(ii) προχώρησε σε επικαιροποιήσεις στα μέτρα στήριξης της εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) και της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα (ηλεκτρονικές δημοπρασίες, κρατικές εγγυήσεις, σχέδιο δράσης για την αφερεγγυότητα των νοικοκυριών)
iii) υιοθέτησε πρωτογενή νομοθεσία και έχει αναλάβει τη δέσμευση να υιοθετήσει σύντομα δευτερεύουσα νομοθεσία για το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας
iv) έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρωση των κενών θέσεων στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ)· v) ξεκίνησε εκ νέου τη διαδικασία προσφορών για την εκχώρηση λιγνιτικών μονάδων της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ)
vi) υιοθέτησε νομοθεσία για την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ)
vii) προχώρησε σε ενέργειες για την άρση των εμποδίων για τη μεταφορά της Εγνατίας
και viii) υιοθέτησε μια σειρά μέτρων για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας που ήταν και το τελευταίο σημείο στο οποίο επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών, η έκθεση της Επιτροπής χαρακτηρίζει «μοναδικό» για την Ελλάδα το εν λόγω σχήμα. Σημειώνεται ότι «υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν ορισμένα κριτήρια επιλεξιμότητας, οι δανειολήπτες μπορούν να ζητήσουν να επωφεληθούν από αναδιάρθρωση ή και διαγραφή των δανείων τους (στεγαστικά ή επιχειρηματικά δάνεια) είτε κατόπιν συμφωνίας σε συστηματοποιημένες προτάσεις αναδιάρθρωσης που θα επεκταθούν από τους πιστωτές μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας είτε μέσω προσφυγής στα δικαστήρια. Οι οφειλέτες θα επωφεληθούν επίσης από την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό εφ ‘όσον πραγματοποιούν πληρωμές δόσης επί των αναδιαρθρωμένων χρεών».
Επιπλέον, η Επιτροπή αναφέρει στην έκθεσή της ότι στόχος της εν λόγω νομοθεσίας είναι να διασφαλιστεί ότι «το σύστημα είναι πραγματικά προσωρινό, έξυπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό και περιέχει επαρκείς δικλείδες ασφαλείας για την αποφυγή καταχρήσεων από στρατηγικούς κακοπληρωτές καθώς και νέων καθυστερήσεων στα δικαστήρια, ενώ παρέχει κίνητρα για την πειθαρχία στις πληρωμές».
Σε γενικές γραμμές η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «το νέο νομοθετικό πλαίσιο έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν και παραμένουν ορισμένοι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την πειθαρχία στις πληρωμές».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Κομισιόν
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Copy Link Print
Προηγούμενο άρθρο Panama Papers: 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια ανακτήθηκαν από 22 κράτη
Επόμενο άρθρο Νέα τηλεφωνική απάτη: «Μαμά, τράκαρα και σκότωσα ένα κοριτσάκι»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παπαθανάσης: Θα πιάσουμε όλους τους οικονομικούς στόχους – Το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης είναι υπερδιπλάσιο από της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου
3 λεπτά πριν
Κ. Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση επιλέγει τη σιωπή για να μη απαντά στα ερωτήματα
56 λεπτά πριν
Εορτολόγιο: Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα 20 Δεκεμβρίου
58 λεπτά πριν
Θ. Πλεύρης: Εξετάζεται να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης μεταναστών σε αφρικανικό έδαφος
2 ώρες πριν
Φοινικούντα: Σήμερα η απολογία του φερόμενου ηθικού αυτουργού – Γιος μεγάλου επιχειρηματία
2 ώρες πριν

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Θ. Πλεύρης στη Βεργίνα Τηλεόραση: Τα σκληρά μέτρα αποδίδουν

Την αποτελεσματικότητα των νέων νομοθετικών παρεμβάσεων που έφεραν θεαματική μείωση των ροών, καθώς και τη μεγάλη…

Newsroom

Ο ΥπΑΑΤ Κώστας Τσιάρας στη Βεργίνα τηλεόραση

«Όσα χρήματα δικαιούνται οι νόμιμοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, θα τα λάβουν στο ακέραιο», υπογράμμισε ο…

Newsroom

Στέργιος Καλόγηρος – Εκπομπή: «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα»: Ο Νίκος Παπαθανάσης Απαντά για Στεγαστικό, ΕΣΠΑ, Ανάκαμψη και Ανάπτυξη

Στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα» στη Βεργίνα Τηλεόραση με τον Στέργιο Καλόγηρο, ο Αναπληρωτής Υπουργός…

Αλεξία Χαρακίδα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλες οι αλλαγές στις πληρωμές φορολογουμένων και συνταξιούχων σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2026

News Room
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρύθμιση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διασφαλίζει τη βασική ενίσχυση για αγρότες που έχουν εκκρεμότητες με το Κτηματολόγιο

News Room
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΥΠΑ: Στους 894.065 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Νοέμβριο

News Room
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και διοικητών Κεντρικών Τραπεζών της G7 ο Πιερρακάκης

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?