ΠΟΥ: Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μια πολύ επικίνδυνη περίοδο

4

Όπως επεσήμανε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Αντχάνομ Τένδρος, «οι τρομακτικές σκηνές με εντελώς γεμάτα νοσοκομεία γίνονται πάλι ο κανόνας».

«Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μια πολύ επικίνδυνη περίοδο της πανδημίας καθώς οι πιο μεταδοτικές παραλλαγές, όπως η ΔΕΛΤΑ, γίνεται όλο και πιο γρήγορα το κυρίαρχο στέλεχος σε πολλές χώρες» προειδοποίησε.

«Η παραλλαγή ΔΕΛΤΑ είναι επικίνδυνη και συνεχίζει να εξελίσσεται και να μεταλλάσσεται, κάτι που απαιτεί συνεχή αξιολόγηση και προσεκτική προσαρμογή της ικανότητας απόκρισης των συστημάτων δημόσιας υγείας» υπογράμμισε, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

«Για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως είπε ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ, παραμένει κρίσιμο να υπάρχει η επαγρύπνηση των συστημάτων δημόσιας υγείας, η εφαρμογή των κοινωνικών μέτρων προστασίας, στρατηγική στην διεξαγωγή των τεστ, η έγκαιρη ιχνηλάτηση επαφών, η απομόνωση και η κλινική φροντίδα των κρουσμάτων παράλληλα με την τήρηση των αποστάσεων, την αποφυγή πολυσύχναστων χώρων και τη διατήρηση καλά αερισμένων εσωτερικών χώρων από τους πολίτες.

Και παρά το γεγονός ότι εδώ και μια εβδομάδα ο Π.Ο.Υ έχει συστήσει στους πολίτες, ακόμη και στους πλήρως εμβολιασμένους να συνεχίσουν να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους με ανεπαρκή αερισμό και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει έντονος συγχρωτισμός λόγω της διασποράς της παραλλαγής ΔΕΛΤΑ, η παραλλαγή συνεχίζει την προέλαση της, 42 ημέρες μετά την ανακήρυξη της σε παραλλαγής ανησυχίας, σε 98 περίπου χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η συγκεκριμένη παραλλαγή, σύμφωνα με την επικεφαλής τεχνικής διαχείρισης του Π.Ο.Υ Μαρία βαν Κερκόβε είναι τουλάχιστον 6-8 πιο μεταδοτική από την παραλλαγή ΑΛΦΑ ( την λεγόμενη «Βρετανική») δεν είναι με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία πιο θανατηφόρα, μπορεί ωστόσο να οδηγήσει στην ραγδαία αύξηση του αριθμού των νοσηλειών στα νοσοκομεία.

Η παραλλαγή Δέλτα διαθέτει επιπλέον τουλάχιστον 13 μεταλλάξεις, οι οποίες άλλαξαν ελαφρώς ορισμένες ιδιότητες του ιού.