Πέμπτη, 30 Οκτ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Ν. Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση απέτυχε να προστατεύσει το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των πολιτών – Επιτρέπει την αισχροκέρδεια των καρτέλ
Τραγωδία στην Κωνσταντινούπολη μετά την κατάρρευση κτηρίου: Νεκρό ένα 12χρονο παιδί, παγιδευμένα στα ερείπια 4 μέλη της οικογένειας
Η μητέρα του αδικοχαμένου αστυνομικού Λυγγερίδη, Ευγενία: «Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Πολιτεία για τη στήριξη τους»
Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για πυρόπληκτες περιοχές: Μέσω myAADE η διαδικασία 
Πληρωμές από e‑ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι λαμβάνουν χρήματα
Φορολογικές μειώσεις και ενισχύσεις εισοδήματος 1,76 δισ. ευρώ κατατέθηκαν στη Βουλή – Πρώτες παρεμβάσεις και ωφελούμενοι
Παράταση ενός μήνα για την υποχρεωτική ένταξη του IRIS στις επιχειρήσεις
Τραμπ: Θέλει να αποκαταστήσει την αμερικανική επιρροή στην Ασία- Η μεγάλη «αναμέτρηση» με τον Σι για την παγκόσμια ηγεμονία
Υπουργείο Ανάπτυξης: Επτά αλήθειες για τους ελέγχους και τις τιμές απέναντι στα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ
Προϋπολογισμός 2025: Υπερκαλύφθηκε ο στόχος με πλεόνασμα €1,175 δισ. – Ποιες φόροι ανέβηκαν και ποιες δαπάνες μειώθηκαν
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικός Σεισμός στη Σερβία: Παραίτηση του Πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς λόγω Φοιτητικών Κινητοποιήσεων

9 μήνες ago
Κοινοποίηση
4 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Μίλος Βούτσεβιτς, ανακοίνωσε την παραίτησή του, ανταποκρινόμενος στις έντονες φοιτητικές κινητοποιήσεις που ξέσπασαν στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. Οι διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν από το Νόβι Σαντ και εξαπλώθηκαν στο Βελιγράδι και άλλες μεγάλες πόλεις, είχαν ως βασικό αίτημα την αποχώρηση του ίδιου και του δημάρχου της πόλης, Μίλαν Τζούριτς.

- Advertisement -

Η παραίτηση του Βούτσεβιτς ήρθε ως αποτέλεσμα της κοινωνικής πίεσης, ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση τμήματος του σιδηροδρομικού σταθμού στο Νόβι Σαντ, τρεις μήνες μετά την ανακαίνισή του, ένα περιστατικό που είχε ως τραγική συνέπεια τον θάνατο 15 ανθρώπων. Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση για κακοδιαχείριση, διαφθορά και έλλειψη λογοδοσίας.

Η ανακοίνωση της παραίτησης

Σε δηλώσεις του, ο Μίλος Βούτσεβιτς χαρακτήρισε την παραίτησή του «πράξη υπευθυνότητας», επισημαίνοντας ότι στόχος του είναι να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κοινωνικής έντασης και να αποτρέψει περαιτέρω διχασμό στη χώρα.

«Ελπίζω ότι αυτή η απόφαση θα επαναφέρει την ομαλότητα στην κοινωνία και θα διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των πολιτικών θεσμών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την παραίτηση του δημάρχου του Νόβι Σαντ, Μίλαν Τζούριτς, ανταποκρινόμενος σε ένα από τα βασικά αιτήματα των φοιτητών. Ο ίδιος ο Βούτσεβιτς είχε διατελέσει δήμαρχος της πόλης κατά την περίοδο της ανακαίνισης του σταθμού, γεγονός που τον έθεσε στο στόχαστρο των διαδηλωτών.

Η έκταση των διαδηλώσεων

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από το Νόβι Σαντ και μέσα σε λίγες ημέρες εξαπλώθηκαν στο Βελιγράδι και άλλες μεγάλες πόλεις. Οι φοιτητές, έχοντας την υποστήριξη εκπαιδευτικών, εργατικών συνδικάτων και άλλων κοινωνικών ομάδων, κατέκλυσαν τους δρόμους, ζητώντας διαφάνεια, λογοδοσία και πολιτικές αλλαγές.

Στην πρωτεύουσα, χιλιάδες διαδηλωτές απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους και πλατείες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες, εμποδίζοντας τη λειτουργία κυβερνητικών υπηρεσιών. Οι συγκεντρώσεις συνεχίστηκαν για αρκετές ημέρες, κλιμακώνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση.

Οι πολιτικές αντιδράσεις

Η παραίτηση του Βούτσεβιτς προκάλεσε πολιτικές εξελίξεις και έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που χαρακτήρισαν την παραίτηση «αναγκαία αλλά ανεπαρκή». Ζητούν τη διερεύνηση των ευθυνών για την τραγωδία στο Νόβι Σαντ, καθώς και αλλαγές στη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις «παράνομες», αφήνοντας να εννοηθεί πως ενδέχεται να υπάρξουν πρόωρες εκλογές ή περαιτέρω αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Τι ακολουθεί;

Ο Μίλος Βούτσεβιτς θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του έως ότου επιλεγεί νέος πρωθυπουργός. Ωστόσο, η πολιτική κρίση που ξέσπασε στη Σερβία είναι πιθανό να συνεχιστεί, καθώς οι φοιτητές δηλώνουν πως δεν θα σταματήσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης και σαφείς δεσμεύσεις για πολιτικές αλλαγές.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι κρίσιμο για το πολιτικό μέλλον της χώρας, καθώς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή βαθύτερων κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων παραμένει ανοιχτό.

του Δημήτρη Κουτσούκου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Μίλος ΒούτσεβιτςΝόβι ΣαντΠολιτική κρίσηΣερβία
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Μαρινάκης για Τέμπη: Το πόρισμα του Πολυτεχνείου θα δώσει την απάντηση για την έκρηξη
Επόμενο άρθρο ΔΗΜΩΣ: Νέες διατάξεις για τη λειτουργία των σχολείων κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ν. Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση απέτυχε να προστατεύσει το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των πολιτών – Επιτρέπει την αισχροκέρδεια των καρτέλ
2 ώρες ago
Τραγωδία στην Κωνσταντινούπολη μετά την κατάρρευση κτηρίου: Νεκρό ένα 12χρονο παιδί, παγιδευμένα στα ερείπια 4 μέλη της οικογένειας
7 ώρες ago
Η μητέρα του αδικοχαμένου αστυνομικού Λυγγερίδη, Ευγενία: «Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Πολιτεία για τη στήριξη τους»
10 ώρες ago
Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για πυρόπληκτες περιοχές: Μέσω myAADE η διαδικασία 
10 ώρες ago
Πληρωμές από e‑ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι λαμβάνουν χρήματα
13 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Η μητέρα του αδικοχαμένου αστυνομικού Λυγγερίδη, Ευγενία: «Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Πολιτεία για τη στήριξη τους»

Η Ευγενία Λυγγερίδη, μητέρα του αδικοχαμένου αρχιφύλακα Γιώργου Λυγγερίδη, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στη Βεργίνα Τηλεόραση, λίγες ώρες πριν…

Αλεξία Χαρακίδα

Αναστασιάδης στη Βεργίνα Κύπρου: Αποκαλυπτική αποκλειστική συνέντευξη για ΔΗΣΥ, Τουρκία και πολιτικές σχέσεις

Αποκλειστική συνέντευξη του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην Άννα – Μαρία Ευτυχίου στην…

Αλεξία Χαρακίδα

Η Γερακίνα Μπισμπινά “σπάει τη σιωπή της” για τη φράση Δημητριάδη «Αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον βιασμό, ας τον απολαύσουμε» – Αποκλειστικά στη Βεργίνα TV

Αποκλειστικά στη Βεργίνα Τηλεόραση και την Ευδοξία Βροχίδου μιλησε  η Δήμαρχος Δέλτα, Γερακίνα Μπισμπινά, αναφερόμενη…

Αλεξία Χαρακίδα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Οι ΗΠΑ και η Ρωσία κοντά σε διπλωματική λύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία”, λέει το Κρεμλίνο

News Room
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Η Τουρκία δεν πληροί τις προϋποθέσεις για το πρόγαμμα SAFE καθώς διατηρεί το casus belli κατά της Ελλάδος

News Room
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Θετικό ότι η αμυντική θεώρηση της Ευρώπης εκτείνεται σε 360 μοίρες όπως ζητούσε η Ελλάδα

News Room
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως ακύρωσε τη συνάντηση με τον Πούτιν και επέβαλε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?