Πλαφόν στο ρεύμα: Πρώτο «ναι» από την Κομισιόν

Μια αρχική συμφωνία μεταξύ της ελληνική κυβέρνησης και Κομισιόν για τις βασικές αρχές του νέου μηχανισμού συγκράτησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, επιτεύχθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την πρώτη έγκριση στο εν λόγω σχέδιο, που η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει από τον Ιούλιο.

Βασικός άξονας του μηχανισμού είναι η επιβολή πλαφόν στην αποζημίωση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το κόστος παραγωγής. Έτσι, μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής η οποία σήμερα – με το ισχύον μοντέλο αγοράς – αποζημιώνεται για την ενέργεια που εισφέρει στο σύστημα με την τιμή της ακριβότερης μονάδας που συμμετέχει στην αγορά, στο εξής με την εφαρμογή του μηχανισμού θα αποζημιώνεται με βάση το κόστος παραγωγής. Η συγκράτηση των τιμών χονδρικής σε συνδυασμό με τη συνέχιση της επιδότησης των καταναλωτών που έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο οδηγεί στην ελάφρυνση και των τιμών λιανικής του ρεύματος.Το σχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης για την εφαρμογή του μηχανισμού πρόκειται να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, «ο νέος μηχανισμός σε συνδυασμό με τις οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, θα δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας για την κοινωνία που δοκιμάζεται από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια».