Ο Μητσοτάκης στην πρώτη συνέντευξη μετά τα Τέμπη

Η συνέντευξη απόψε του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη για την τηλεόραση του Alpha θα είναι η πρώτη εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του πρωθυπουργού με δημοσιογράφο στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών, τρεις εβδομάδες μετά από εκείνο το μοιραίο βράδυ. Είναι, όμως, και μια συνέντευξη που δόθηκε υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες, συγκριτικά με αυτές που αρχικά προγραμματιζόταν. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης είχε προγραμματίσει η συνέντευξή του στους «Πρωταγωνιστές» να είναι η πρώτη μετά την προκήρυξη των εκλογών, εξ ου και είχαν γίνει και σχετικά γυρίσματα στα χωριά της Πίνδου, όταν ο πρωθυπουργός βρέθηκε εκεί για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Τα όσα έγιναν, όμως, άλλαξαν άρδην τον σχεδιασμό και το περιεχόμενο της κουβέντας.

Η κάμερα της εκπομπής θα καταγράψει τον κ. Μητσοτάκη στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου τις μέρες μετά την τραγωδία και ενώ διαρκούσε η διαχείριση της κρίσης. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα έρθει αντιμέτωπος και με τις ερωτήσεις νέων ανθρώπων που επέβαιναν στη μοιραία αμαξοστοιχία 62 και βγήκαν ζωντανοί από τα χαλάσματα.Πέραν του ανθρώπινου στοιχείου και της αυτοκριτικής, όμως, ίσως το πιο ενδιαφέρον σκέλος της συζήτησης θα έχει να κάνει με το πώς προσλαμβάνει ο κ. Μητσοτάκης τη σύγκρουση με το «βαθύ κράτος» που τις τελευταίες μέρες έχει αναγάγει σε κεντρικό ζήτημα του πολιτικού του λόγου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει περιεχόμενο σε αυτό το σύνθημα-να σαρωθεί επιτέλους ό,τι κρατάει την Ελλάδα πίσω, όπως έγραψε την Κυριακή στο Facebook-, επεξηγώντας πώς εννοεί τη σύγκρουση με τις κατεστημένες πρακτικές δεκαετιών στο ελληνικό κράτος.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει μήνυμα αναφορικά με την ανάγκη διαμόρφωσης ενός αποτελεσματικού και λειτουργικού συστήματος αξιολόγησης τόσο των υπαλλήλων όσο και του δημοσίου τομέα εν όλω. Κάτι που είναι διαχρονικά ζητούμενο, ακόμα και επί των δικών του ημερών στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά έμεινε ως και σήμερα στα χαρτιά. Μένει, επίσης, να φανεί… πόσα θα πει για τις μετατάξεις στο δημόσιο, καθώς ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει καταλήξει στο ότι το σημερινό πλαίσιο μετατάξεων άνευ κριτηρίων λειτουργεί εις βάρος των αντικειμενικών αναγκών του δημοσίου.

1 ΣΧΟΛΙΟ