Ο Ιμάμογλου πήρε τελικά το χρίσμα για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης

20

[ad_1]

Το χρίσμα για την δημαρχία της Κωνσταντινούπολης λαμβάνει ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου, παρά τις ενστάσεις του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών.
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο Ιμάμογλου κέρδισε το δήμο με διαφορά 13.729 ψήφων.
Με την ενσωμάτωση των ψήφων από την τελευταία καταμέτρηση και στη συνοικία του Μάλτεπε στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης και την παράδοση τους, το εκλογικό συμβούλιο της Πόλης κάλεσε τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Εκρέμ Ιμάμογλου και του παρέδωσε το έγγραφο με το οποίο αναλαμβάνει και επίσημα νέος δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου. Αυτό ορίζει εξάλλου η νομοθεσία ανεξάρτητα από την έκτακτη προσφυγή που κατέθεσε χθες το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ζητώντας την επανάληψη των εκλογών γιατί όπως υποστηρίζει υπήρξε οργανωμένη προσπάθεια αλλοίωσης του αποτελέσματος κατά την διαδικασία καταμέτρησης και παρατυπίες στην όλη διαδικασία.
Ο Ιμάμογλου παρέλαβε το σχετικό έγγραφο από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK), παρά την προσφυγή που κατέθεσε χθες το κόμμα του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αξιώνοντας τη διεξαγωγή νέων εκλογών, με το επιχείρημα ότι η εκλογική αναμέτρηση της 31ης Μαρτίου σημαδεύτηκε από «παρατυπίες».
Τον υποψήφιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP υποδέχθηκαν με επευφημίες και χειροκροτήματα δεκάδες οπαδοί του, μόλις αφίχθη στα γραφεία της YSK, στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Ο Εκρέμ Ιμάμογλου παρέλαβε την εντολή. Όλοι μαζί θα πάμε (κατόπιν) στην έδρα της δημαρχίας» είπε προς το πλήθος ο βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ενγκίν Αλτάι.
Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την τελετή παράδοσης παραλαβής, ενώ η ένσταση του κυβερνώντος κόμματος θα εξεταστεί παράλληλα από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο επί της ουσίας της προσφυγής. Αν το Ανώτατο Συμβούλιο που απαρτίζεται από δικαστικούς αποφανθεί υπέρ της προσφυγής, κάτι το οποίο νομικοί, βάση των στοιχείων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας θεωρούν μικρή πιθανότητα, οι εκλογές μπορεί να επαναληφθούν στις 2 Ιουνίου.
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κατέθεσε χθες προσφυγή ζητώντας τη διεξαγωγή νέων εκλογών στον δήμο της Κωνσταντινούπολης. Το AKP επιβεβαίωσε ότι κατέθεσε στην Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή «τρεις βαλίτσες γεμάτες από έγγραφα» που αποδεικνύουν τις κατηγορίες περί «παρατυπιών».
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του CHP Μουχαρέμ Ερκέκ απάντησε ότι δεν υπάρχουν «σαφή έγγραφα, πληροφορίες ή στοιχεία στην προσφυγή του AKP που να στηρίζουν το ενδεχόμενο μιας ακύρωσης» των εκλογών.
«Δεν υπάρχει καμία νόμιμη αιτιολογία. Χρησιμοποιείτε το δικαίωμά σας (για προσφυγή) για να πλήξετε τη βούληση της Κωνσταντινούπολης» υπογράμμισε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]