Ο Ερντογάν βγάζει πλοίο για έρευνες στο Καστελόριζο;

33
Turkey President Recep Tayip Erdogan attends the South East European Cooperation Process (SEECP) summit in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, July 9, 2019. REUTERS/Dado Ruvic

Οι πληροφορίες που δημοσιεύει η Καθημερινή, αναφέρουν ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας (TΡΑO), έκανε αίτημα προς το αρχηγείο του τουρκικού ναυτικού, προκειμένου να κάνει σεισμικές έρευνες σε περιοχή που ξεκινά από τα νότια της Ρόδου και φτάνει πέρα από το Καστελόριζο, ανάμεσα στον 28ο και τον 29ο μεσημβρινό.

Συγκεκριμένα, ζητείται διαθεσιμότητα της περιοχής μετά τις 15 Αυγούστου. Την ίδια περίοδο ολοκληρώνεται η αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Ουρούτς Ρέις» στη θάλασσα του Μαρμαρά.
Πρόκειται για ένα από τα δύο εξελιγμένα ερευνητικά πλοία της Τουρκίας.

Η κίνηση αυτή θα πυροδοτήσει σίγουρα εντάσεις και αντιδράσεις από την πλευρά της Αθήνας η οποία έχει διαμηνύσει στην Τουρκία ότι δεν θα δεχθεί να περαστούν οι «κόκκινες» γραμμές.

Ειδικά από τη στιγμή που νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ερντογάν θέλει να βγάλει και τέταρτο πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση επιλέξει τις προκλήσεις σε περιοχή που είναι κοντά στο Καστελόριζο, αυτό θα αποτελούσε ισχυρό πλήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Και θα δημιουργούσε μια άνευ προηγουμένου επικίνδυνη ισορροπία στο Αιγαίο.