Δευτέρα, 14 Ιούλ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
ΔΥΠΑ: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το επίδομα 750 ευρώ σε 170.000 εργαζόμενους και ανέργους
Ζελένσκι: «Παραγωγική» χαρακτήρισε τη συνομιλία με τον Αμερικανό απεσταλμένο
ΟΠΕΚΕΠΕ: Η κριτική της αντιπολίτευσης στην πρόταση ΝΔ για εξεταστική από το 1998
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής εναντίον της
Επίδομα αδείας: Αυξημένο για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα
Μητσοτάκης: «Να μας βοηθήσουν οι ίδιοι οι ασθενείς να γίνουμε καλύτεροι»
Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση έως τις 21 Ιουλίου για την προθεσμία υποβολών
Παπασταύρου: Συνεχίζονται απρόσκοπτα οι έρευνες για υδρογονάνθρακες
ΝΔ: Θα προτείνει εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998
Ερώτηση του Θ. Καράογλου για την διαχείριση και απομάκρυνση αμιαντούχων υλικών
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΚΟΣΜΟΣ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Κατατέθηκε πρόταση δυσπιστίας για τα μηνύματα με την Pfizer

2 εβδομάδες ago
Κοινοποίηση
7 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση

Κατατέθηκε πρόταση δυσπιστίας κατά της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και παίρνει τον δρόμο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η κίνηση είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, καθώς θεωρείται απίθανο να εξασφαλιστούν οι 361 ψήφοι από τις 720 στο ευρωκοινοβούλιο για να καθαιρεθεί η πρόεδρος της Κομισιόν.

Είναι, όμως, ένας βαρύς συμβολισμός αφού πρόκειται για την πρώτη πρόταση δυσπιστίας από το 2014. Επίσης δείχνει τις βαθιές διαιρέσεις που υπάρχουν στους κόλπους των Βρυξελλών σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που η Ε.Ε. διαπραγματεύεται μία εμπορική συμφωνία με την Ουάσινγκτον, μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αστάθεια κυριαρχεί στην Μέση Ανατολή.

Το αίτημα για πρόταση μομφής κατατέθηκε από τον Ρουμάνο ευρωβουλευτή Γκεόργκε Πιπερέα με τις υπογραφές ακόμη 71 ευρωβουλευτών από τα ακροδεξιά κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτή η ομάδα των ευρωβουλευτών κατηγορούν την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ότι παραβιάσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για διαφάνεια, καθώς αρνήθηκε να δώσει στις αρχές τα γραπτά μηνύματα που αντάλλαξε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά όταν διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για τα εμβόλια για τον κορονοϊό.

Παρά τις πιέσεις των νομοθετών και των μέσων ενημέρωσης, τα μηνύματα δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ. «Μια τροποποίηση (σ.σ. της συμφωνίας με την Pfizer) που έχει αξία περίπου 35 δισεκατομμυρίων ευρώ. Φυσικά, είναι εντελώς ασυνήθιστο να διαπραγματεύεται κανείς μια τροποποίηση μιας τόσο μεγάλης σύμβασης με μια σειρά από SMS», δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu ο Γκεόργκε Πιπερέα.

Τα γραπτά μηνύματα για τα εμβόλια

Το 2025, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ δημοσιογράφου των New York Times, ο οποίος μήνυσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πρόσβαση στα γραπτά μηνύματα. Ωστόσο, ο Γκεόργκε Πιπερέα επιμένει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει συμμορφωθεί με την δικαστική απόφαση.

«Η απόσταση ήταν περίπου δύο μήνες μετά την έκδοση αυτής της απόφασης κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έκανε τίποτα προκειμένου να δημοσιοποιήσει αυτά τα SMS. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα έλλειψης διαφάνειας σε μια δημοκρατία, όπως υποτίθεται ότι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο», τόνισε ο ευρωβουλευτής. Και συνέχισε: «Αν ένα δικαστήριο λέει κάτι εναντίον σου πρέπει να υπακούσεις. Πρέπει να υποταχθείς. Δεν έχεις το δικαίωμα να μην υπακούσεις και να το αγνοήσεις».

Κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για υποκρισία, λέγοντας ότι οι Βρυξέλλες επικρίνουν τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης για ζητήματα κράτους δικαίου, αλλά όταν έρχεται η σειρά τους προστατεύονται από τον έλεγχο.

«Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί κράτη-μέλη όπως η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία και οτιδήποτε άλλο, όπως μικρά και μεσαία κράτη-μέλη, ως κράτη που παραβιάζουν το κράτος δικαίου, είναι πολύ, πολύ, πολύ σκληρή απέναντι σε αυτά τα κράτη-μέλη, αλλά όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση παραβιάζει το κράτος δικαίου, κανείς δεν λέει τίποτα», είπε.

Η πρόταση αναμένει τώρα διαδικαστικό έλεγχο από τη Διάσκεψη των Προέδρων, την κορυφαία πολιτική ομάδα καθοδήγησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα αποφασίσει αν η πρόταση θα τεθεί σε συζήτηση. Εάν εγκριθεί, η πρόταση θα εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης πλήρους συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 7-10 Ιουλίου.

Ασκήθηκαν πιέσεις στους ευρωβουλευτές να αποσύρουν τις υπογραφές τους, λέει ο Πιπερέα

Ο Γκεόργκε Πιπερέα είπε ότι οι πιθανότητες να πάρει τις απαραίτητες ψήφους η πρόταση μομφής είναι λίγες. Ωστόσο εξήγησε ότι το συμβολικό βάρος της πρότασης είναι ο στόχος του.

«Η Διάσκεψη των Προέδρων δεν θα δεχτεί αυτή η πρόταση να παρουσιαστεί στη συνεδρίαση της ολομέλειας προκειμένου να διατηρηθούν ασφαλείς οι ‘γραμμές’, για να μην αναγκαστούν να δώσουν εξηγήσεις για αυτά τα SMS. Είμαι σχεδόν 100% σίγουρος γι’ αυτό», τόνισε ο ευρωβουλευτής.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι ασκήθηκε «πίεση» σε ορισμένους ευρωβουλευτές για να αποσύρουν την υποστήριξή τους στην πρόταση μομφής. «Τουλάχιστον ένας από αυτούς το έκανε ήδη. Ξέρετε, είναι ένας τύπος, ένας ευρωβουλευτής από το ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, και του είπαν: “Αν δεν αποσύρεις την υπογραφή σου, θα σε αποκλείσουν από το ΕΛΚ”».

«Ρεαλιστικά μιλώντας, δεν περιμένω να έχω πλειοψηφία, αλλά ακόμη και αν έχω, δεν ξέρω, ίσως ένα 30% ή 40% των ψήφων του κοινοβουλίου, αυτό θα είναι ένα μήνυμα. Αυτό θα είναι ένα μήνυμα», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής.

«Το Κουτί της Πανδώρας αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτό. Από αυτό το Κουτί της Πανδώρας θα ξεπηδήσουν άλλου είδους προτάσεις και μερικές φορές, με κάποιο τρόπο, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα αναγκαστεί να παραιτηθεί. Διότι κανείς, αυτή τη στιγμή, δεν είναι πολύ χαρούμενος να συνεργάζεται πλέον με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Ευρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΟύρσουλα φον ντερ ΛάιενΠρόταση Δυσπιστίας
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Χαλκιδική
Επόμενο άρθρο Ιεράπετρα: Τραγική η κατάσταση με τις φωτιές – Ανυπολόγιστες καταστροφές – Ενισχύσεις από Αθήνα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΥΠΑ: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το επίδομα 750 ευρώ σε 170.000 εργαζόμενους και ανέργους
4 λεπτά ago
Ζελένσκι: «Παραγωγική» χαρακτήρισε τη συνομιλία με τον Αμερικανό απεσταλμένο
1 ώρα ago
ΟΠΕΚΕΠΕ: Η κριτική της αντιπολίτευσης στην πρόταση ΝΔ για εξεταστική από το 1998
1 ώρα ago
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής εναντίον της
3 ώρες ago
Επίδομα αδείας: Αυξημένο για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα
3 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Π. Λαφαζάνης: “Μέγας Αρχιπραξικοπηματίας και μέγας μυθομανής ο Παυλόπουλος”-Α. Μητρόπουλος: “Κατέστρεψε το Κοινωνικό Κράτος ο Τσίπρας, έχει ρόλο να παίξει”

Π. Λαφαζάνης: «Μέγας Αρχιπραξικοπηματίας» ο Παυλόπουλος και «μέγας μυθομανής» Α. Μητρόπουλος: Έχει ρόλο ο Τσίπρας να…

News Room

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή "σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

News Room

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Ο Στέφανος Κασσελάκης στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα»

Καλεσμένος στην εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου ο πρόεδρος του κόμματος «Κίνημα Δημοκρατίας», Στέφανος Κασσελάκης σε…

News Room

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ-ΗΠΑ: Νέες συναντήσεις για εμπορική συμφωνία έως την 1η Αυγούστου

Ελένη Ευσταθίου
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Axios: «Επιθετικά» όπλα στέλνει στην Ουκρανία ο Τραμπ – Αλλάζει άρδην τη στάση του στον πόλεμο με τη Ρωσία

News Room
ΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Financial Times για τα 10 χρόνια από το 2015: Πώς επέστρεψε η Ελλάδα από τον γκρεμό – Η κωλοτούμπα Τσίπρα και το μεγάλο comeback

News Room
ΚΟΣΜΟΣ

SkyNews: «Μυστική» και «επιταχυνόμενη εκστρατεία» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?