Ουκρανία: Τετελεσμένη θεωρεί τη διχοτόμηση της χώρας η Ρωσία

Ουκρανία: Τετελεσμένη θεωρεί τη διχοτόμηση της χώρας η Ρωσία
Ένα βήμα πέρα από τις συνήθεις απειλές κατά της Δύσης και την ασφυκτική πίεση προς το Κίεβο για συνθηκολόγηση, κάνει πλέον η Μόσχα μετά την κλιμάκωση των επιθέσεων, με στόχους και στη νότια και δυτική Ουκρανία για να αποκόψει τη στρατιωτική βοήθεια που φτάνει από Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη.Ζητά από τις δυτικές χώρες και την κυβέρνηση Ζελένσκι να αποδεχθούν επίσημα τη διχοτόμηση της Ουκρανίας, αναγνωρίζοντας τον έλεγχο που έχει ο ρωσικός στρατός σε εδάφη της χώρας, μετά από 70 ημέρες εισβολής. Να συμφωνήσουν δηλαδή ότι όχι μόνο η Κριμαία ανήκει στη Ρωσία, αλλά και ότι η περιφέρεια του Ντονμπάς είναι πια ανεξάρτητη περιοχή – για «νέες εδαφικές πραγματικότητες» έκανε λόγο η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα!

Η απαίτηση αυτή του Κρεμλίνου διατυπώνεται λίγες μέρες την ημερομηνία ορόσημο της 9ης Μαΐου, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να ανακοινώσει στην επέτειο της νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πέτυχε τους στόχους της.

Παράλληλα η κίνηση αυτή της Μόσχας συνοδεύεται και με νέες απειλές κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και των ευρωπαϊκών χωρών, που στέλνουν όπλα στο Κίεβο ότι αυτές οι αποστολές για βοήθεια προς την Ουκρανία αποτελούν νόμιμους στρατιωτικούς στόχους για τις ρωσικές δυνάμεις. Χθες μάλιστα διατυπώθηκαν και προειδοποιήσεις προς την Σουηδία και τη Φινλανδία ότι η ενδεχόμενη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα έχει συνέπειες.