Την παραίτηση από το αξίωμά του ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Γκρόισμαν, επικαλούμενος τις διαφωνίες του με τον νέο πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Αποφάσισα να παραιτηθώ αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης», είπε στους δημοσιογράφους ο Γκρόισμαν.
Στην ομιλία του τη Δευτέρα, στην τελετή της ορκωμοσίας του, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε τη διάλυση του κοινοβουλίου και κάλεσε τους υπουργούς να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, αν και η νομοθεσία δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση να παραιτηθεί παρά μόνο μετά τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών.
Με βάση το Σύνταγμα, το κοινοβούλιο έχει την αρμοδιότητα να ορίσει τον πρωθυπουργό. Ο Ζελένσκι όμως δεν έχει κοινοβουλευτική ομάδα που θα του επέτρεπε να σχηματίσει μια κυβέρνηση πιστή στον ίδιο, τουλάχιστον μέχρι να διεξαχθούν εκλογές.
«.
Ο Ζελένσκι, πρώην κωμικός ηθοποιός χωρίς καμία πολιτική εμπειρία, ορκίστηκε νέος πρόεδρος το πρωί της Δευτέρας, δηλώνοντας ότι βασικός στόχος του είναι να επιτύχει μια εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία.
Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:
Ουκρανία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός “λόγω διαφωνιών” με τον νέο πρόεδρο
