Ουκρανία: Έκτακτη σύσκεψη με Μητσοτάκη για τις πιθανές επιπτώσεις στην ενέργεια

Οι επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στον τομέα της οικονομίας και της ενέργειας τέθηκαν στο επίκεντρο της έκτακτης τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός παρουσία στενών συνεργατών του και ενεργειακών παραγόντων της αγοράς.Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να πληροφορηθεί για τα σενάρια της κρίσης και τις επιπτώσεις που θα έχει για την χώρα μας η κλιμάκωση της έντασης καθώς το Ρωσικό αέριο καλύπτει το 40% με 45% των ετήσιων αναγκών μας.Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας της προεδρίας της κυβέρνησης Γρηγόρης Δημητριάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας κ. Θανάσης Ντόκος και ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης. Από πλευράς θεσμικών παραγόντων της αγοράς, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Θανάσης Δαγούμας, ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κώστας Ξηφαράς και ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Παντελής Κάπρος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες κατά την διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Δαγούμας στην σκιά της γεωπολιτικής έντασης, ανέλυσε όλα τα πιθανά σενάρια και τις επιπτώσεις τους στην ομαλή τροφοδοσία της χώρας με αέριο.

Πρόκειται για σενάρια που έχει μελετήσει το Gas Coordination Group, που λειτουργεί ως σύμβουλος της ΕΕ και καταρτίζει μέτρα ασφάλειας εφοδιασμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (τελεί υπό την αιγίδα του ENTSOe -Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Διαχειριστών Μεταφοράς Ενέργειας), ο οποίος έχει μελετήσει διάφορα πιθανά σενάρια σε περίπτωση ελλείμματος επάρκειας στα κράτη –μέλη για 3 μήνες, 2 εβδομάδες ή μία μέρα.

Όπως αναφέρθηκε, το δυσμενέστερο σενάριο είναι να διακοπεί πλήρως η τροφοδοσία της χώρας με Ρωσικό αέριο, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα προκαλέσει έλλειμμα στην τροφοδοσία που θα είναι της τάξης του 10% έως 20%. Το κενό θα πρέπει να καλυφθεί σε αυτή την περίπτωση από φορτία LNG, μέσω τροφοδοσίας από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας και από το Αζέρικο αέριο που φτάνει στην Ελλάδα μέσω του αγωγού TAP.

Η κυβέρνηση και οι φορείς της αγοράς βρίσκονται σε αναζήτηση και εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας και από άλλες χώρες (π.χ Αίγυπτος).

Το ήπιο σενάριο που εξετάστηκε είναι να διακοπεί ο διάδρομος του φυσικού αερίου από Ουκρανία και Λευκορωσία, κάτι που προβλέπεται ότι δεν θα έχει επιπτώσεις για την χώρα μας καθώς θα συνεχίσει να τροφοδοτείτε από το Ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας αλλά και από τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στην Ρεβυθούσα συν το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Συμπερασματικά κρίνεται ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πλήγμα στην ασφάλεια εφοδιασμού σε μια κλιμάκωση της έντασης, με την παραδοχή ότι θα είναι σε αυξημένη ετοιμότητα η Ρεβυθούσα και θα καλυφθούν τα κενά και από άλλες πηγές τροφοδοσίας όπως είναι ο TAP.

Ωστόσο κρίσιμη παράμετρος αποτελεί η διάρκεια της κρίσης καθώς όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μια πιθανή πολεμική σύρραξη θα ανεβάσει στα ύψη τις τιμές φυσικού αερίου και θα περιορίσει τις φυσικές και οικονομικές αντοχές της κάθε χώρας για να καλύψει τα ελλείμματα στην τροφοδοσία.