Οι πονοκέφαλοι της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης

Σήμερα στις 2:30 το μεσημέρι ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν θα παραλάβει από τον απερχόμενο υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο μόνο το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τους πονοκεφάλους της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.προηγούμενο δίμηνο, αλλά και για το ότι δεν υπάρχει περιθώριο αποφυγής των συμπεφωνημένων στόχων. Πάντως, αν και οι δανειστές κρατούν σκληρή στάση στο ζήτημα της εφαρμογής των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων έως το 2022, καθώς το συσχετίζουν άμεσα με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ωστόσο είναι διαλλακτικοί στο πως θα επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό δείχνουν διάθεση να αφήσουν τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να εφαρμόσει μέτρα που θα τονώσουν την ανάπτυξη και διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.Αυτό που καταδείχθηκε χθες από το Eurogroup είναι ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας θεωρείται γνώριμο πρόσωπο και σοβαρός συνομιλητής για τους θεσμούς. Δεν είναι τυχαίο πως ο Επίτροπος Μοσκοβισί έκανε διπλή αναφορά στο πρόσωπο του.

Αλλά και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε πως αν και το τελευταίο δίμηνο καταγράφηκαν προβλήματα στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων, ωστόσο η νέα κυβέρνηση μπορεί να λάβει τις κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδος κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο ίδιος δεν έδειξε πως θα πάει το πράγμα στα άκρα για την απόσυρση της μείωσης του αφορολογήτου από την 1η Ιανουαρίου 2020, αναγνωρίζοντας πως η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να επικεντρωθεί σε ορισμένες φορολογικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες οι θεσμοί βλέπουν ως θετικές.