Ν. Χαρδαλιάς: Ισχυρότατη σύσταση για self test στις μετακινήσεις

7

Ισχυρότατη σύσταση για διενέργεια self test στην επιστροφή από τα νησιά για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών, ισχυρή σύσταση για διενέργεια self test και για τις χερσαίες μετακινήσεις απηύθυνε σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε στην κυβέρνηση υποχρεωτικό rapid test για όσους επιστρέφουν από τα νησιά.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χαρδαλιας διευκρίνισε πως έγινε σχετική συζήτηση, ωστόσο εξήγησε ότι για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση σχετικά με τη δυνατότητα testing στα νησιά.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε τα μέτρα που ισχύουν για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο.

Συγκεκριμένα, για τους ενήλικες απαιτούνται:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης

β) ή αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή

γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

-Για ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.

-Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Οι επιβάτες λοιπόν θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού, εφόσον έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.

Δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.

Τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις θα ελέγχονται ηλεκτρονικά από το πλήρωμα του πλοίου ή του αεροπλάνου. Επίσης θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

«Για τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο. Υπάρχει ισχυρότατη σύσταση να γίνονται self test», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.