Νέο ρεκόρ για το φυσικό αέριο: Στα 200 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας!

Ένα μεγάλο μέρος του ρωσικού αερίου το οποίο εισάγεται στις χώρες της Ευρώπης, διέρχεται μέσω των ουκρανικών αγωγών – «Φωτιά» σε πετρέλαιο: Πάνω από τα $116 το μπρεντ, σε υψηλά 11ετίας το αργό
Η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αέριου έφτασε σε νέο ιστορικό ρεκόρ κοντά στα 200 ευρώ την μεγαβατώρα, καθώς η αγορά συνεχίζει να επικεντρώνεται στις κυρώσεις προς τη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Μέχρι στιγμής, οι κινήσεις Ευρώπης και ΗΠΑ δεν έχουν «αγγίξει» τον ενεργειακό κλάδο της Μόσχας. Ωστόσο, οι επενδυτές δεν αποκλείουν κάτι τέτοιο να συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα, ιδίως εφόσον υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Αυτή η ανησυχία, σε συνδυασμό με τα ήδη περιορισμένα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο αποτυπώνεται στις ιστορικά υψηλές τιμές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενέργειας.

Στην Ολλανδία, τα συμβόλαια μηνός κινούνται στα 182,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ νωρίτερα σημείωσαν αύξηση έως και 21% και τα 199,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Άνοδος κατά 11% καταγράφεται και στην αγορά του Λονδίνου.