Νέο ΕΣΠΑ: Πρεμιέρα στα τέλη Ιανουαρίου!

Δυνατότητα ένταξης σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνει το νέο ΕΣΠΑ, που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 31 Ιανουαρίου. Αίτηση μπορούν να υποβάλουν ακόμα και επιχειρήσεις που απασχολούν τρεις εργαζομένους, ενώ αλλάζουν τα κριτήρια αξιολόγησης, καθώς οι αιτήσεις θα εξετάζονται με τη σειρά που υποβάλλονται.
Αρχικά θα διενεργείται έλεγχος προϋποθέσεων συμμετοχής και, στη συνέχεια, τα επιλέξιμα σχέδια θα βαθμολογούνται βάσει κριτηρίων που θα οριστούν στην αναλυτική πρόσκληση.
Ουσιαστικά δεν γίνεται διάκριση μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεως και δύνανται να ενταχθούν στα προγράμματα όλες μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού, όπως εξήγησε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης. Η αρχή θα γίνει στο τέλος του μήνα με το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» ύψους 300.000.000 ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει ο «Πράσινος Μετασχηματισμός των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», προϋπολογισμού 700.000.000 ευρώ.

Το συνολικό ποσό του 1 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εξαντληθεί σε βάθος διετίας- τριετίας, ενώ στις δύο αυτές δράσεις θα ενταχθούν περίπου 56.000 επιχειρήσεις. Απαραίτητη πριν από την κατάθεση αίτησης ενίσχυσης από τις εκάστοτε επιχειρήσεις είναι η δημιουργία προφίλ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), που θα ανοίξει αύριο στις 12 το μεσημέρι. Στόχος είναι κάθε επιχείρηση που επιθυμεί να ενταχθεί να δημιουργήσει ένα προφίλ. Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, στην πλατφόρμα αυτή θα υπάρχει διασύνδεση για οποιαδήποτε στοιχεία χρειάζεται μία επιχείρηση προκειμένου να δικαιολογήσει την αίτησή της, όπως το Taxis, η «ΕΡΓΑΝΗ» και άλλοι φορείς του Δημοσίου. Το δικό τους προφίλ καλούνται να δημιουργήσουν και οι σύμβουλοι, κάτι που προσφέρει πλήρη καταγραφή εντός του συστήματος για την αρμοδιότητα κάθε πλευράς.