Νέος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος

[ad_1]

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος (Γρινιεζάκης) είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας. Θα καταλάβει τη θέση του εκλιπόντως Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού ο οποίος εκοιμήθει τον περασμένο μήνα.
Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνεδρίασε υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Πατριαρχικό Ναό και από την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε, από τις τρείς υποψηφιότητες, εξελέγη παμψηφεί ο μέχρι σήμερα Επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος.
Ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος (Γρινιεζάκης) γεννήθηκε το 1973 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είναι πτυχιούχος της Ἀνωτέρας Ἐκκλησιαστικῆς Σχολής Ἀθηνών καί της Θεολογικής Σχολής του Ἐθνικου καί Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.
Έκανε μεταπτυχιακά με αντικείμενο τήν Χριστιανική Ἠθική στο Πανεπιστημίο της Βοστώνης, (Master of Sacred Theology), την Ιστορία της Επιστήμης στο Πανεπιστημίο του Harvard, (Master of Arts), και Βιοηθική στο Πανεπιστημίο του Monash στην Αυστραλία, (Master of Bioethics).
Το 2002 υπέβαλε διδακτορική διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης με τίτλο: «Κλωνοποίηση: Θεραπευτικές και αναπαραγωγικές προοπτικές και ενδεχόμενες συνέπειες της.Αναγορεύθηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής με βαθμό «άριστα».
Από το 2003 διδάσκει στην Πατριαρχική Ακαδημία στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής διαφόρων Πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης και οι Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων Κρήτης, Θεσσαλίας καί Αθηνών.
Τον Μάϊο του 2015 εξελέγη πρώτος Κοσμήτωρ του Τμήματος Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας της Αυτόνομης Εκκλησίας της Εσθονίας. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος έγινε μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος την 18η Οκτωβρίου 1993.
Το 1998 έγινε Αρχιμανδρίτης στην Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη.
Την Κυριακή του Πάσχα του 2008, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος του απένειμε τό «οφφίκιον του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου» στο Φανάρι. Υπηρέτησε σε πολλές επιτελικές θέσεις στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης.
Ίδρυσε και διευθύνει την εκδοτική σειρά «Παντοδαπά της Βιοηθικής», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Το 2009, ορίστηκε μέλος της Πανορθόδοξου Επιτροπής Βιοηθικής.
Την 27η Απριλίου 2015 εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως Επίσκοπος Χριστουπόλεως.
Μετά τη χειροτόνησή του τον Μάιο του ίδιου έτους, ανέλαβε τα καθήκοντα που του ανέθεσε ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος στην Εκκλησία της Εσθονίας, προκειμένου να οργανώσει το θεολογικό και κατηχητικό έργο της.
Μετείχε στην Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κρήτη το 2016, ως σύμβουλος της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ανταπόκριση: Έμμα Παπαεμμανουήλ
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]