Νέες ταυτότητες: Αυτές οι εταιρίες υπέβαλαν προσφορές για τον διαγωνισμό των 515 εκατομμυρίων ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο προστασίας του Πολτίη, προσφορές κατέθεσαν πέντε σχήματα:

η γερμανικών συμφερόντων Veridos Ματσούκης με μονάδα παραγωγής εντύπων ασφαλείας μαζί με τον ΟTΕ
η γαλλική Idemia με την Neurosoft του ομίλου ΟΠΑΠ
Η σύμπραξη του ομίλου Λύκος με τεχνογνωσία και από τηνAustria Card, μαζί με τα Γαλλικά Ταχυδρομεία (Dataverse και Cosmos Business Systems).
η κοινοπραξία της Thales με τη Unisystems του ομίλου Quest
ο βελγικός όμιλος Zetes με τη Space Hellas
Στον διεθνή διαγωνισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν, με την παραλαβή του σχετικού τεύχους διακήρυξης, 26 επιχειρήσεις από ολόκληρο τον κόσμο. Τα σχήματα διεκδίκησης του έργου καλούνται να εξασφαλίσουν και χρηματοδότηση αφού το τεχνολογικό σύστημα και οι υπηρεσίες που το συνοδεύουν θα αναπτυχθεί αρχικά με δικά τους κεφάλαια.

Πως θα κριθεί ο διαγωνισμός
Όποιος από τους υποψηφίους ζητήσει και το χαμηλότερο κόστος απόκτησης της νέας ταυτότητας από τους πολίτες θα έχει και ένα πλεονέκτημα στη διεκδίκηση του έργου. Πρόσθετα έσοδα θα έχει ο ανάδοχος του έργου από τα άλλα έγγραφα, όπως διαβατήρια, που θα εκδίδει το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εντύπων Ασφαλείας (Ο.Π.Σ.Ε.Α.).

Αν δει κάποιος πιο προσεκτικά τα σχήματα υπάρχει ισχυρή παρουσία γαλλικών ομίλων όπως οι Gemalto και Idemia. H μητρική εταιρεία της Gemalto, η εισηγμένη Gemalto NV, εξαγοράστηκε προ μηνών από τον γαλλικό όμιλο Thales έναντι 4,8 δισ. ευρώ. Η Idemia προέκυψε από τη συγχώνευση των γαλλικών ομίλων Morpho και Oberthur Technologies το 2017, ενώ ελέγχεται πλέον από την αμερικανική εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity) Advent International.

Στο σχήμα της Thales συμμετέχει κατά πληροφορίες ο ιαπωνικός όμιλος Toppan Printing, ο οποίος έχει τοποθετηθεί στην Ελλάδα μέσω της TG Printing Services. Η τελευταία είχε αναλάβει εδώ και χρόνια τη συντήρηση των συστημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας που σχετίζονται με την έκδοση ταυτοτήτων για τα σώματα ασφαλείας, διαβατηρίων και αδειών οδήγησης.

Οι νέες ελληνικές ταυτότητες-κάρτες πολίτη «θα είναι μορφότυπου ID-1, στο μέγεθος δηλαδή πιστωτικής κάρτας και θα περιλαμβάνουν φυσικά και ηλεκτρονικά μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Επιπλέον «θα διαθέτουν ηλεκτρονικό μέσο, με το οποίο θα διευκολύνεται και διασφαλίζεται η πρόσβαση του κατόχου σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως η ηλεκτρονική αυθεντικοποίηση και η λήψη εγκεκριμένων ψηφιακών πιστοποιητικών».

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τη δημιουργία του νέου Ο.Π.Σ.Ε.Α. οι νέες ταυτότητες-κάρτες πολίτη καθώς και τα άλλα έγραφα ασφαλείας θα ακολουθούν πλήρως τις σχετικές συστάσεις του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) και των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της Ε.Ε., τα κράτη-μέλη οφείλουν να δρομολογήσουν τις εν λόγω αλλαγές εντός του έτους 2021.