Νέα προειδοποίηση τους Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τους S-400 στην Τουρκία

[ad_1]

Νέο «καμπανάκι» από τις ΗΠΑ στην Τουρκία για την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος s-400. Tο Στέιτ Ντιπάρτμεντ  βάζει το τραπέζι, την επανεξέταση της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα βιομηχανικής παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35  και  κάνει λόγο για κυρώσεις υπενθυμίζοντας  και  την προειδοποίηση του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχε δηλώσει στο Μόναχο ότι οι ΗΠΑ δεν θα παραμείνουν αδρανείς   ενώ οι σύμμαχοι τους στο ΝΑΤΟ αγοράζουν όπλα από αντιπάλους
Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, ο Αμερικανός εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών  τονίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ξεκάθαρα την Τουρκία πως η «απόκτηση του S-400 τις αναγκάζει, να επανεξετάσουν τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα (για την κατασκευή) των F-35,καθώς θέτει σε κίνδυνο τις μελλοντικές μεταφορές όπλων στην Τουρκία και εκθέτει την Τουρκία σε κυρώσεις στο πλαίσιο της καταπολέμησης των εχθρών της Αμερικής μέσω του νόμου περί κυρώσεων (CAATSA).
Ωστόσο δεν παραλείπει  να προσθέσει ότι οι ΗΠΑ έχουν επιδιώξει να συνεργαστούν για την αεροπορική και την πυραυλική άμυνα της Τουρκίας, προσφέροντας στην Άγκυρα την ευκαιρία να εξετάσει την επιλογή του αμερικανικού συστήματος Patriot. Στο σημείο, όμως, αυτό, τονίζεται ότι αν τελικά η Τουρκία προχωρήσει στην απόκτηση του S-400, η αμερικανική προσφορά θα αποσυρθεί από το τραπέζι.
Στη συνέχεια διατυπώθηκε  η πάγια θέση ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που να είναι διαλειτουργικός με τα υπόλοιπα συστήματα της συμμαχίας. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «η απόκτηση του S-400 δεν θα ικανοποιούσε ούτε αυτό τον κανόνα, ούτε τη δέσμευση των Συμμάχων που έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, το 2016 στη Βαρσοβία για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας (της Συμμαχίας) με την προσπάθεια αντιμετώπισης των υφιστάμενων εξαρτήσεων από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από την Ρωσία μέσω εθνικών προσπαθειών».
Η δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταλήγει με την υπενθύμιση ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνεργαστούν με την Τουρκία για την πυραυλική άμυνα της, αλλά και την προειδοποίηση ότι η μη διευθέτηση του ζητήματος του S-400 θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]