Νέα πολιτική αποζημίωσης στο φάρμακο-Λιγότερα θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι (video)

[ad_1]

Το «πάρτυ» που έγινε στον χώρο του φαρμάκου την προμνημονιακή εποχή, το έθεσε στο στόχαστρο της μνημονιακής επιτήρησης, καθώς η «εκτόξευση» της φαρμακευτικής δαπάνης δεν δικαιολογείται με βάση τον πληθυσμό και τα ανοσολογικά δεδομένα της Ελλάδας, τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε εφ΄όλης της ύλης συνέντευξή του στην «ΠΡΩΙΝΗ ΒΑΡΔΙΑ» της ΕΡΤ. Ο υπουργός σημείωσε ότι «από την ασυδοσία πήγαμε στην ισοπέδωση και στην μετακύλιση του κόστους στον πολίτη. Αυτό είναι απόλυτο δεδομένο και είναι η πιο δραματική παρενέργεια της πολιτικής των μνημονίων και της λιτότητας».

Αναφερόμενος μάλιστα στην περίοδο των μνημονίων υπογράμμισε ότι «μπορέσαμε να λάβουμε κάποια μέτρα ανακούφισης και στόχος μας είναι στο νέο δημοσιονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται να μπορέσουμε σιγά σιγά αυτή την στρέβλωση να την αντιμετωπίσουμε».
Καταφέραμε, είπε ο κ. Ξανθός, να μειώσουμε κατά 40 εκατ. ευρώ την επιβάρυνση των πολιτών ιδίως από τα γενόσημα, όπου η συμμετοχή των πολιτών ήταν στο 10%, μειώθηκε η επιβάρυνση του ενός ευρώ ανά συνταγή, περίπου 15 με 20 εκατ. ευρώ το χρόνο και στόχος είναι σύντομα να περάσουμε στην άυλη συνταγογράφηση. Επίσης αναφέρθηκε στα φάρμακα για τα συνοδά νοσήματα των καρκινοπαθών που ως προς τη συμμετοχή πήγαν στο 0%.
Το φως της δημόσιας διαβούλευσης αναμένεται να δει μετά το Πάσχα ένα νέο σύστημα αποζημιωτικής πολιτικής. Ετοιμάζουμε, είπε ο υπουργός Υγείας, ένα νέο σύστημα αποζημιωτικής πολιτικής το οποίο θα περιορίσει πολύ το κομμάτι που αφορά της διαφορά της λιανικής – ασφαλιστικής.
Ο κ. Ξανθός είπε ότι στόχος είναι τα 620 εκατ. που πληρώνει ο πολίτης ως θεσμοθετημένη συμμετοχή στην αγορά φαρμάκου, τα 360 εκατ. προέρχονται από τα ποσοστά 10 και 25% συμμετοχής και τα 260 εκατ. είναι η διαφορά λιανική και ασφαλιστικής τιμής. Στο νέο σύστημα υπάρχει μηχανισμός αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης της τιμής του φαρμάκου. Στόχος του νέου συστήματος είναι επίσης η διασφάλιση της εγγυημένης πρόσβασης στα ακριβά καινοτόμα φάρμακα. Από τη μείωση αυτής της διαφοράς θα επωφεληθεί ο πολίτης. Η διαβούλευση για την υπουργική απόφαση θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις Τοπικές Μονάδες Υγείας των οποίων η στελέχωση γίνεται όχι μόνο από γιατρούς αλλά και από άλλους επαγγελματίες υγείας  που μαζί οργανώνουν παρεμβάσεις υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, οι οποίες -όπως είπε- έχουν φτάσει τις 125 δομές που αποτελούν το 50% του αρχικού πλάνου.
Τέλος αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Πολάκη για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιο Κυμπουρόπουλο τη χαρακτήρισε ατυχής και αχρείαστη που έδωσε τη δυνατότητα  στη Νέα Δημοκρατία να ξεφύγει επικοινωνιακά από τα κρίσιμα της κοινωνικής ατζέντας στα οποία πρέπει να δώσει απαντήσεις.
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]