Νέα μέτρα από τον Μητσοτάκη -Σε καθολικό lockdown η χώρα

Στις 12:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Σωτήρη Τσιόδρα στο πλευρό του θα ανακοινώσει νέα μέτρα.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του ως εξής: «Επέλεξα αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας για να καταδείξω ότι οδηγός είναι πάντα τα επιστημονικά δεδομένα. Ξέρω ότι είναι πολλά ερωτήματα, ότι υπάρχει ανησυχία και φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων που θα εξαγγείλουμε. Θέλουμε τους πολίτες συμμάχους».

Σημείωσε πως από το Σάββατο στις 6 το πρωί η χώρα μπαίνει σε καραντίνα και για τρεις εβδομάδες. Επεσήμανε πως η μεγάλη διαφορά από την καραντίνα του Απριλίου είναι ότι παραμένουν ανοιχτά τα δημοτικά, νηπιαγωγεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής.

O πρωθυπουργός μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει:

Το lockdown αφορά όλη τη χώρα
Θα ισχύσει για 3 εβδομάδες, μέχρι 30 Νοεμβρίου
Ανοιχτά τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία
Ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ
Κανονικά η διανομή φαγητού
Σημείωσε πως όσοι υπάλληλοι έχουν μπει σε αναστολή τον Νοέμβριο θα λάβουν επίδομα 800 ευρώ, σε αντίθεση με τα 534 ευρώ του Απριλίου.
Από τις 9:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας [με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS], υγείας [SMS- Επιλογή 1] και η ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS- Επιλογή 6].

Η αποστολή των SMS στο 13033 θα γίνεται ως εξής: Αριθμός λόγου εξόδου από 1 έως 6 (κενό) ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

Ο αριθμός 1 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό
Ο αριθμός 2 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)
Ο αριθμός 3 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση στην τράπεζα σε μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
Ο αριθμός 4 αντιστοιχεί σε: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη
Ο αριθμός 5 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Ο αριθμός 6 αντιστοιχεί σε: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.