Μ. Βαρβιτσιώτης: Προσπαθούμε να αμβλύνουμε τις συνέπειες που έχει η κακή Συμφωνία των Πρεσπών

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Κανάλι Ένα”, μεταξύ άλλων, απάντησε στις επικρίσεις του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου περί καθυστέρησης στη λειτουργία των Επιτροπών για τα σχολικά βιβλία και τα εμπορικά σήματα.

“Εμείς αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας στο μέσον του καλοκαιριού. Τα σχολικά βιβλία δεν φτιάχνονται μέσα σε ένα μήνα μέσα στο καλοκαίρι πριν ανοίξουν τα σχολεία, τον Σεπτέμβριο. Είναι μια διαδικασία η οποία θέλει αρκετούς μήνες προετοιμασίας. Δεν είχε κάνει καμία κίνηση από τον Φεβρουάριο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ούτε ο κ. Κατρούγκαλος ως τότε υπουργός Εξωτερικών -από τότε που κυρώθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο- προς την άλλη πλευρά, ώστε να αλλάξουν τα βιβλία και μας εγκαλεί που εμείς Αυγουστιάτικα δεν ζητήσαμε από τους Σκοπιανούς να μην τυπώσουν αυτά που είχαν έτοιμα, αλλά να καθίσουν να γράψουν τα καινούργια βιβλία, μέσα σε ένα μήνα. Να τα γράψουν, να τα εκδώσουν και να τα μοιράσουν” σημείωσε.

Ως προς το θέμα με τα εμπορικά σήματα, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε η Επιτροπή που δημιουργήθηκε επί υπουργίας Κατρούγκουλου, η οποία έκανε μια συνεδρίαση γνωριμίας τον Ιούνιο, αποφάσισε ότι η επόμενη συνεδρίαση θα είναι τον Νοέμβριο. Αυτή είναι η κληρονομιά “που άφησε ο κ. Κατρούγκαλος” επισήμανε περαιτέρω.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έστειλε το μήνυμα πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει “να αμβλύνει και τις συνέπειες που έχει η κακή Συμφωνία των Πρεσπών”, όπως τη χαρακτήρισε και ότι θα πιέσει “να εφαρμοστούν αυτές οι παράμετροι και οι προβλέψεις της που δεν θα ήθελαν πολύ οι Σκοπιανοί γείτονες να εφαρμοστούν”. Τόνισε μάλιστα πως η κυβέρνηση θα πιέσει να εφαρμοστούν αυτές και να κατοχυρώσει τα εθνικά δίκαια και την εθνική μας κληρονομιά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως “ήδη, ακόμα και σήμερα, αρκετούς μήνες μετά την κύρωση της Συμφωνίας και αφού η Ελλάδα έχει ψηφίσει ώστε η γειτονική χώρα να μπει στο ΝΑΤΟ, μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020, οι γείτονες δεν έχουν εφαρμόσει ακόμα τη Συμφωνία των Πρεσπών”. Ειδικότερα, παρατήρησε πως “δεν έχουν αλλάξει τις ταμπέλες στα αγάλματα, δεν έχουν αλλάξει ονόματα στους δρόμους, δεν έχουν αφαιρέσει τα σύμβολα από πάρα πολλά δημόσια κτίρια”.