Μικρό το χριστουγεννιάτικο πακέτο – Αυτοί παίρνουν την έξτρα ενίσχυση

Σύμφωνα με την σημερινή (19/11) εξειδίκευση της πρωθυπουργικής εξαγγελίας για ενίσχυση των ευάλωτων πολιτών πριν τις γιορτές από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, χριστουγεννιάτικο βοήθημα θα λάβουν μόνο οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το βοήθημα ισούται με το διπλάσιο του επιδόματος που λαμβάνουν.

Η ενίσχυση αυτή αφορά σε 482.335 ευάλωτους πολίτες που ανήκουν σε 256.562 νοικοκυριά της χώρας. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ανέρχεται σε 200 ευρώ για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό, το οποίο προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε, στο πλαίσιο της ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων από την πανδημία, την επέκταση και το 2021 της «επιστρεπτέας προκαταβολής», στον 5ο κύκλο της οποίας (τις επόμενες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα και έως τις 30 Νοεμβρίου) θα διατεθούν 1,2 δισ. ευρώ, την αναστολή για 75 ημέρες της πληρωμής των επιταγών, την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων, το πρόγραμμα «Γέφυρα», και τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων.

Ειδικότερα ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε τα εξής:

Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία που μπαίνουν σε αναστολή εργασίας, δύναται να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή. Το κράτος θα καλύψει, αναλογικά, τις ασφαλιστικές εισφορές, από το κράτος. Το μέτρο ήδη υλοποιείται.
Για τις επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής της καταβολής ΦΠΑ και αναστολής πληρωμής δόσεων ρυθμισμένων οφειλών.
Για τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών. Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων.
Οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40%, κάτι που ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που έχουν μπει σε αναστολή. Για την τελευταία κατηγορία υπάρχει και πρόβλεψη για μείωση στο ενοίκιο της φοιτητικής κατοικίας των τέκνων τους.
Αναστολή για 75 ημέρες της πληρωμής των επιταγών. Ισχύει για επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή ή πλήττονται. Όσες πλήττονται θα πρέπει να εμφανίσουν μειωμένο κύκλο εσόδων κατά 50% σε σχέση με το 2019.
Διευρύνεται η λίστα για την συμμετοχή στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται ελεύθεροι επαγγελματίες. Θα πρέπει να έχουν εμφανίσει μείωση τζίρου κατά 20% τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, με ποσό αναφοράς τα 300 ευρώ.
Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης της οικονομίας μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής ενισχύεται και φτάνει τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, αθροιστικά με τον 5ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής το ποσό φτάνει τα 5 δισ. Ευρώ. Υπάρχει σχεδιασμός για επέκταση και το 2021.Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος του μήνα θα δοθούν 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους.

Το δώρο Χριστουγέννων θα υπολογιστεί βάσει το πραγματικού καταβαλλόμενου μισθού, θα καταβληθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου και θα πληρωθεί απευθείας από τους εργοδότες. Στη συνέχεια το τμήμα που αφορά την περίοδο αναστολής συμβάσεων εργασίας θα πληρωθεί στον εργοδότη από το κράτος πιθανόν εντός Δεκεμβρίου.