Μητσοτάκης στη Le Figaro: Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις

«Θα ήθελα να αξιοποιήσω αυτή την ευκαιρία ώστε να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Emmanuel Macron για την διαρκή και ισχυρή στήριξή του, με λόγια αλλά και με έργα. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα και η Γαλλία είναι παραδοσιακοί σύμμαχοι, στρατηγικοί εταίροι, και προσωπικά θεωρώ τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας μία από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και την ανανέωση της Ένωσής μας» επισημαίνει ο έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «ενθαρρυντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» την προοπτική έναρξης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, τονίζοντας ότι το θέμα που θα συζητηθεί θα είναι ακριβώς αυτό που αναφέρουν τα συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής (1-2 Οκτωβρίου), δηλαδή η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογράφο Alexia Kefalas, o κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει απερίφραστα την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ξεκαθαρίζει ότι «η απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει ένα τμήμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου (Βαρώσια), στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου, συνιστά μία απαράδεκτη πρόκληση. Αποδυναμώνει τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης».