Μητσοτάκης προς Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν θα παραιτηθεί ποτέ από το δικαίωμα της αυτοάμυνας

Μητσοτάκης προς Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν θα παραιτηθεί ποτέ από το δικαίωμα της αυτοάμυνας
Με επιστολή στον ΟΗΕ απάντησε η Ελλάδα στο παραλήρημα του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος μφισβήτησε την κυριαρχία ελληνικών νησιών.
Η Ελλάδα δεν θα παραιτηθεί ποτέ από το δικαίωμα της αυτοάμυνας, τήταν το μήνυμα που έστειλε στην Τουρκία ο Κ. Μητσοτάκης σε κοινές δηλώσεις με τον Ν. Αναστασιάδη νωρίτερα από το Μέγαρο Μαξίμου.

Επιστολή Ελλάδας σε ΟΗΕ: Παντελώς αβάσιμες οι τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις περί καθεστώτος στρατικοποίησης νησιών

Με επιστολή που απέστειλε η Ελληνίδα Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ προς τον Γενικό Γραμματέα του εν λόγω Οργανισμού σήμερα, η Ελλάδα υπογραμμίζει ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας σχετικά με το καθεστώς στρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και η σύνδεση του καθεστώτος αυτού με την ελληνική κυριαρχία, είναι παντελώς αβάσιμες, αστήρικτες, καθώς και νομικά και ιστορικά λανθασμένες, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Επιπλέον, όπως επισημαίνουν, τονίζεται ότι το σύνολο της επιχειρηματολογίας που περιέχεται σε σχετική επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου, που είχε σταλεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ πριν από μερικές ημέρες, επίσης απορρίπτεται, καθώς πέρα από το γεγονός ότι νομικά και πραγματικά είναι αβάσιμη, είναι επίσης αυθαίρετη και έγινε κακή τη πίστει.

Περαιτέρω, οι ίδιες διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως με την επιστολή της Ελληνίδας Μονίμου Αντιπροσώπου αποδομείται η τουρκική επιχειρηματολογία, και παράλληλα υπογραμμίζεται αναλυτικά η τουρκική παράνομη και προκλητική συμπεριφορά στην ευρύτερη περιοχή, αρχής γενομένης από το casus belli.