Μητσοτάκης: Η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμιος κόμβος του cloud

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμιος κόμβος του cloud
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε:

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη Ιανουαρίου, στο Νταβός όταν είχα την ευκαιρία να πρωτογνωρίσω τον Μπραντ Σμιθ.
Μέσα σε μόλις 9 μήνες φτάσαμε εδώ, σε μια πολυεπίπεδη επένδυση, χάρη στην οποία η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμιος κόμβος του cloud.
Από το 2021 ο επισκέπτης της Αρχαίας Ολυμπίας θα την βλέπει τρισδιάστατη μέσα από μια εφαρμογή. Θα αλλάξει τελείως ο τρόπος που βλέπουμε τον αρχαίο πολιτισμό και τα μνημεία μας.
Με το ελληνικό cloud, ελληνικά δεδομένα και δεδομένα από την ευρύτερη περιοχή θα αποθηκεύονται εδώ στην Ελλάδα με ασφάλεια και με χαμηλότερο κόστος.
Μία σημαντική σε μέγεθος και σημασία επένδυση στην Ελλάδα ετοιμάζεται να ανακοινώσει η Microsoft. Επένδυση, η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα σχετίζεται με υποδομές και υπηρεσίες cloud computing, και γενικότερα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η προστιθέμενη αξία ίσως και να αγγίξει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ ενώ οι νέες δραστηριότητες του αμερικανικού κολοσσού θα βρίσκονται εντός της Αττικής.

Επίσης, αναφέρει ότι οι οριστικές αποφάσεις του αμερικανικού κολοσσού ελήφθησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες και βασίστηκαν σε οικονομικά κριτήρια, ενώ υπήρξε και σημαντική υποστήριξη από το γραφείο του πρωθυπουργού. Οι υπάρχουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για τη δημιουργία ενός μεγάλου κέντρου δεδομένων (data center) για υπηρεσίες cloud, το οποίο θα απευθύνεται στους πελάτες της πλατφόρμας Microsoft Azure.

Πιθανότατα, το συγκεκριμένο data center θα καλύπτει τις ανάγκες των πελατών της Microsoft στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο αντίστοιχο data center του αμερικανικού κολοσσού στην ευρύτερη περιοχή. Πιθανότατα, θα υπήρξε ενδιαφέρον και από άλλες χώρες (Ρουμανία και Βουλγαρία οι πιο πιθανές περιπτώσεις) για να δεχθούν τη σχετική επένδυση από τη Microsoft, με την τελευταία να επιλέγει τελικώς την Ελλάδα.

Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεργασία με κάποιον από τους μεγάλους παρόχους λύσεων πληροφορικής (system integrator) που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά ή κάποιον πάροχο υπηρεσιών cloud με τον οποίο έχει ήδη συνεργασία η Microsoft.