Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα, Δευτέρα 14 Ιουλίου, το νομοσχέδιο Πλεύρη-Βορίδη σχετικά με το μεταναστευτικό.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση του χρόνου κράτησης σε έως και 24 μήνες για όσους μετανάστες εισέρχονται στη χώρα παράνομα. Παράλληλα, προβλέπεται φυλάκιση έως και τρία χρόνια χωρίς αναστολή, αλλά και πρόστιμο έως 10.000 ευρώ σε όσους δεν επιστρέφουν στη χώρα τους μετά την απόρριψη αίτησης ασύλου. Επιπλέον, καταργείται η αυτόματη νομιμοποίηση όσων ανθρώπων αποδεικνύουν ότι διαμένουν στη χώρα για επτά χρόνια.
Ο νέος υπουργός Μετανάστευσης κ. Πλεύρης έχει αναφέρει ότι θα γίνει επανεξέταση των επιδομάτων για τους αιτούντες ασύλου, τα οποία δίνονται από τον εθνικό προϋπολογισμό. Στόχος των νέων μέτρων είναι να αποτραπεί η συνέχιση της μετανάστευσης ειδικά από χώρες που δεν συντελείτε κίνδυνος πολέμου ή εμφυλίου πολέμου, όπως το Μπανγκλαντές και η Συρία, μέσω των πληροφοριών που στέλνουν όσου έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας. Επίσης, η κατεύθυνση του κ. Πλεύρη είναι να αυστηροποιηθεί η διαδικασία και για όσους δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα ταυτοπροσωπίας.
Σημειώνεται ότι όσοι ταξιδεύουν από το Σουδάν στο οποίο μαίνεται ο εμφύλιος με χιλιάδες θύματα, έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να λάβουν καθεστώς πρόσφυγα, ενώ προβλέπεται και η ξεχωριστή διαμονή τους στα κέντρα κράτησης,
Δομή στην Κρήτη
Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει παράλληλα και μια (τουλάχιστον) νέα δομή μεταναστών στην Κρήτη, σύμφωνα με το protothema.gr. Σε σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή στο υπουργείο Μετανάστευσης και με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γιώργη Μαρινάκη επισημάνθηκε ότι η απόφαση δημιουργίας της δομής είναι ειλημμένη. Εξηγήθηκε επίσης ότι το κέντρο που θα δημιουργηθεί δεν αποσκοπεί στη μακρόχρονη κράτηση των μεταναστών στο νησί, αλλά στην υποδοχή και ταυτοποίηση, ενώ στη συνέχεια οι μετανάστες θα μεταφέρονται σε κέντρα κράτησης της ενδοχώρας.
Η ηγεσία του υπουργείου δεν ανέφερε στους τοπικούς άρχοντες της Κρήτης την ακριβή τοποθεσία χωροθέτησης της νέας κλειστής δομής. Το πρώην στρατόπεδο Ζωγραφάκη στο Καστέλι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, έκτασης περίπου 17 στρεμμάτων, φέρεται ως ο πιθανότερος χώρος που εξετάζει η κυβέρνηση να στεγάσει το εν λόγω κέντρο, το οποίο σχεδιάζεται να έχει δυναμικότητα 3-4.000 διαμενόντων.
Διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη
Παράλληλα, η Ελλάδα εξακολουθεί να επενδύει σε μία συνεννόηση -ενδεχομένως και μία συμφωνία επιστροφής παράνομων μεταναστών- με τη Λιβύη, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση εκεί είναι προβληματική, καθώς υπάρχουν δύο κυβερνήσεις, αλλά και πάμπολλες παραστρατιωτικές ομάδες που συμμετέχουν στη διακίνηση ανθρώπων στη Μεσόγειο με το αζημίωτο.
Τις επόμενες ημέρες θα επαναληφθεί το ταξίδι της ευρωπαϊκής αποστολής στην ανατολική Λιβύη – καθώς το καθεστώς του Χαφτάρ θεωρεί ότι έχει να κερδίσει μέσα από ένα deal με την Ευρωπαϊκή Ένωση: ξέρει άλλωστε ότι το καλύτερο «χαρτί» του για να πετύχει κάποιας μορφής αναγνώριση -με ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται- είναι οι μετανάστες.