Μετά τις εκλογές…ο φορολογικός Γολγοθάς

Η ώρα της αλήθειας για εκατομμύρια φορολογούμενους έρχεται μετά την απομάκρυνση από τις εθνικές κάλπες της 7ης Ιουλίου. Η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μπορεί να δίνει μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στους φορολογούμενους προκειμένου να εκπληρώσουν την ετήσια φορολογική τους υποχρέωση αλλά δεν ανατρέπει το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος ο οποίος θα προκύψει από τα εκκαθαριστικά σημειώματα. Ο εφιάλτης στον δρόμο των φόρων επιστρέφει για τους φορολογούμενους από το τέλος Ιουλίου με την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος. Υστερα από ένα μήνα, στα τέλη Αυγούστου, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του φετινού ΕΝΦΙΑ. Πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 2,9 δισ. ευρώ με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει για άλλη μια χρονιά σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία.

Οι αντικειμενικές
Στον δρόμο προς τις κάλπες, η κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει την καυτή πατάτα της νέας αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στην επόμενη κυβέρνηση προκειμένου να μη χρεωθεί η ίδια το πολιτικό κόστος από μια αύξηση των τιμών των ακινήτων στις λαϊκές συνοικίες, που θα έβαζαν φωτιά στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Μέχρι το τέλος του έτους, η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να προχωρήσει σε αλλαγές στις τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα προκειμένου αυτές να προσεγγίζουν τις εμπορικές. Η εξίσωση των αντικειμενικών με τις τιμές της αγοράς αποτελεί άλλωστε μια από τις μεταμνημονιακές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα.

Ο φορολογικός Γολγοθάς των φορολογούμενων που ξεκινάει από τον επόμενο μήνα συμπληρώνεται με τις δόσεις που θα πληρώνουν κάθε μήνα για την εξόφληση των οφειλών τους σε έως 120 δόσεις ή με βάση την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων και τα τέλη κυκλοφορίας που θα πληρώσουν στο τέλος της χρονιάς.

Πόσα θα πληρώσουν
Μόνο για τον φόρο εισοδήματος και τον φετινό ΕΝΦΙΑ ο λογαριασμός της Εφορίας είναι και φέτος βαρύς για τους φορολογούμενους. Περίπου 6,5 δισ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν αμέσως μετά τις εκλογές και πιο συγκεκριμένα:

3,5 δισ. ευρώ για φόρο στα εισοδήματα του 2018: Σχεδόν ένας στους τρεις φορολογούμενους που υπέβαλαν ήδη φορολογική δήλωση πήρε την κρυάδα του εκκαθαριστικού. Πληρώνει έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2018 με τον μέσο φόρο να αγγίζει μέχρι στιγμής τα 650 ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 2 εκατ. φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,3 εκατ. δηλώσεων που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν φέτος, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο για τα εισοδήματα του 2018 ο οποίος συνολικά θα αγγίξει τα 3,5 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος Ιουλίου, οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Οι υπόλοιπες δυο διμηνιαίες δόσεις θα πρέπει να καταβληθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου και στα τέλη Νοεμβρίου. Τα εκκαθαριστικά ενσωματώνουν μέχρι και πέντε διαφορετικούς φόρους (φόρο εισοδήματος, προκαταβολή φόρου, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης, φόρο πολυτελούς διαβίωσης).
2,9 δισ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ του 2019: Η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φέρνει τον Αύγουστο τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και την πληρωμή της πρώτης δόση στο τέλος Σεπτεμβρίου. Το ραβασάκι θα είναι και φέτος βαρύ για τους φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία, ενώ οι μικροϊδιοκτήτες θα δουν μικρή μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνση η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβαίνει τα 100 ευρώ μετά τον κόφτη που έβαλε το υπουργείο Οικονομικών στο ποσό της μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Ο υπολογισμός του φετινού ΕΝΦΙΑ θα γίνει με βάση τις ισχύουσες τιμές ζώνης, την κλίμακα του κύριου φόρου και την κλίμακα του συμπληρωματικού φόρου ο οποίος επιβάλλεται στους έχοντες αστικά ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν οι φορολογούμενοι θα εφαρμοστεί πάνω στο ποσό του φόρου η μείωση 10% μεσοσταθμικά. Μια μείωση, όμως, που δεν αναμένεται να αγγίξει καθόλου όσους έχουν στην κατοχή τους μεσαία περιουσία. Ειδικά οι περίπου 450.000 φορολογούμενοι με ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ για άλλη μια χρονιά θα πληρώσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ για τα ακίνητά τους ή το 40% του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώνεται. Ομως ακόμα και για τους περισσότερους μικροϊδιοκτήτες η έκπτωση που θα δουν στο ραβασάκι θα είναι της τάξης των 30, 50 και 60 ευρώ.

Πηγή :Τα νεα