Μετάλλαξη Όμικρον: Φόβοι για περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα – Τα μέτρα που «πέφτουν» στο τραπέζι

Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα και τα τελευταία δεδομένα αναφορικά με την μετάλλαξη Όμικρον και τις επιπτώσεις της υπερμετάδοσης που θα φανούν το επόμενο διάστημα, μίλησε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο κ. Μαγιορκίνης δεν απέκλεισε στο μέλλον να εφαρμοστούν νέα μέτρα, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά όπως επεσήμανε «αυτή τη στιγμή είμαστε μακριά από αυτό το ενδεχόμενο». Ο ίδιος τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα χρόνος καθώς ισχύουν πολύ περισσότερα μέτρα σε σχέση με άλλες χώρες.και η κυβέρνηση μετά και την τελευταία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, όπως και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Για την ώρα δεν υπήρξε λήψη απόφασης για μέτρα, ωστόσο, ο στόχος είναι να κερδηθεί χρόνος από πλευράς της κυβέρνησης έτσι ώστε να αυξηθεί το επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης και παράλληλα με το αυξημένο testing να υπάρξει περισσότερη πρόληψη και αποτροπή της διασποράς.

Η πρόταση για υποχρεωτικό rapid test ή self test για όλους, εμβολιασμένους και μη, έτσι ώστε να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους διασκέδασης, εστίασης και ψυχαγωγίας, είναι στο τραπέζι αλλά δεν έχει αποφασιστεί οριστικά. Τις επόμενες ημέρες θα αναλυθούν τα δεδομένα, καθώς θα υπάρχει και μια πρώτη εικόνα για το κατά πόσο έχουν αποδώσει τα νέα μέτρα εισόδου στη χώρα που ισχύουν από την Κυριακή (19.2), ενώ θα συζητηθούν και περαιτέρω εισηγήσεις των ειδικών για εφαρμογή τηλεργασίας σε μεγαλύτερο ποσοστό, για τηλεκπαίδευση όπου είναι απαραίτητο, καθολική χρήση μάσκας και περιορισμούς στη νυχτερινή διασκέδαση.

Παράλληλα η κυβέρνηση τις ημέρες των γιορτών θα προχωρήσει σε σαρωτικούς ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων που υπάρχουν. Ειδικότερα η ελληνική αστυνομία θα πραγματοποιεί εκτεταμένους ελέγχους σε εμπορικά κέντρα, δρόμους, εκκλησίες, νυχτερινά κέντρα αλλά και σε χιονοδρομικά. Πιο εξονυχιστικοί θα είναι οι έλεγχοι σε λιμάνια, σταθμούς και αεροδρόμια, τόσο στις διεθνείς όσο και στις εγχώριες πτήσεις.