Μετάλλαξη Όμικρον: Οι αλλαγές σε δημόσιο, σχολεία και ιδιωτικό τομέα

Μετά τη σημερινή εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, η Υπουργός Παιδείας γνωστοποίησε πως όλα τα σχολεία θα λειτουργήσουν με τις εξής αλλαγές:

 1. Για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10-15 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί ένα επιπλέον self test, δηλαδή θα διενεργηθούν 3 δωρεάν self test αντί για 2 , που θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία αυτήν την εβδομάδα.2. Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
 2. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη θα γίνονται αυξημένοι έλεγχοι σε όλο το τμήμα, ενώ θα ισχύουν τα εξής:Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες , 2 δύο rapid και 1 self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των 2 σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες.
  Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.
  Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: 2 rapid και 1 self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα.
  Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.
  Οι αλλαγές με το πιστοποιητικό νόσησης
  Εξελίξεις αναμένονται και αναφορικά με την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης για τους πολίτες και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και το καθεστώς για τη χορήγηση άδειας ασθενείας, σε περίπτωση νόσησης από κορονοϊό, όπως προανήγγειλε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Στο εξής (μετά την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης σήμερα) θα εκδίδουν:Εμβολιασμένοι πολίτες: πιστοποιητικό νόσησης ΜΟΝΟ με θετικό rapid test,
  Ανεμβολίαστοι πολίτες: πιστοποιητικό νόσησης με θετικό θετικό rapid test και επιβεβαίωση με PCR.Εν τω μεταξύ, αναλυτικές οδηγίες για την απρόσκοπτη λειτουργία του Δημόσιου τομέα, στη σκιά της ραγδαίας εξάπλωσης της παραλλαγής «Όμικρον» παρείχε πριν ακόμα την έλευση του 2022, το Υπουργείο Εσωτερικών, επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά. Συγκεκριμένα, στις κατευθυντήριες γραμμές για τη λειτουργία του Δημοσίου στη φάση έξαρσης της πανδημίας, που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών με υπηρεσιακό έγγραφο ήδη από τις 30 Δεκεμβρίου, επεκτείνεται η τηλεργασία σε ποσοστό 50% μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου.