Μεγάλη εβδομάδα 2020 Ελλάδα: Ανοιχτές για κάποιες ώρες οι εκκλησίες

Μεγάλη εβδομάδα 2020 Ελλάδα: Παράθυρο για ανοιχτές εκκλησίες(!) τουλάχιστον για κάποιες ώρες την Μεγάλη Εβδομάδα άφησε η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου προς όλες τις Μητροπόλεις. Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος αναφέρει ότι οι εκκλησίες δεν θα είναι απόλυτα κλειστές αλλά θα παραμένουν ανοιχτές για κάποιες ώρες. Υπενθυμίζεται, πως ήδη η κυβέρνηση έβαλε φρένο στα σχέδια κάποιων δήμων να κάνουν …delivery το Άγιος Φως, ενώ ακόμα δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση για τη νέα απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Αξίζει να σημειωθεί πως με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, για την αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού, έχουν απαγορευθεί οι λειτουργίες στις εκκλησίες από την Κυριακή 12 Απριλίου 2020 (Κυριακή των Βαΐων για τους Ορθόδοξους) έως και τη Δευτέρα 20 Απριλίου 2020 (Δευτέρα του Πάσχα). Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι ιερές λειτουργίες θα τελούνται κεκλεισμένων των θυρών, ενώ η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει εντός των ναών. Ωστόσο, οι πόρτες των ιερών ναών θα ανοίγουν τουλάχιστον δύο ώρες μετά το πέρας των πρωινών ακολουθιών, από τις 11 έως τη 1 το μεσημέριΤη Μεγάλη Παρασκευή, οι εκκλησίες θα παραμείνουν ανοιχτές για 4 ώρες, από τη 1 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα, επειδή όπως αναφέρει η εγκύκλιος, οι ιερές ακολουθίες θα τελειώσουν αργότερα.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται πως η τέλεση των Ιερών Ακολουθιών πρέπει να είναι «λιτή και σεμνοπρεπής» και όπως ακριβώς αναφέρεται: «Ιδίως οι μεταδιδόμενες από την τηλεόραση ή το διαδίκτυο ιερές ακολουθίες επιβάλλεται να πληρούν τα προβλεπόμενα από την Κ.Υ.Α., για να μην δώσουμε οποιαδήποτε αφορμή για κακεντρεχή σχόλια και ψόγους». Υπενθυμίζεται η απαγόρευση της χρήσης μεγαφώνων για την μετάδοση της λειτουργίας.
Επίσης:

η περιφορά του Επιταφίου κατά την Μεγάλη Παρασκευή θα περιορισθεί αποκλειστικά μέσα στο ναό
η τελετή της Ανάστασης θα γίνει κανονικά τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου.
Οι καμπάνες δεν χρειάζεται να χτυπούν στην έναρξη των λειτουργιών την Μεγάλη Εβδομάδα αλλά μπορούν να χτυπούν πένθιμα την Μεγάλη Παρασκευή, αλλά και την ώρα της Ανάστασης όταν θα ψάλλεται το Χριστός Ανέστη