Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Μην τολμήσει η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa». Όπως ήταν αναμενόμενο, ο τούρκος υπουργός αναφέρθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και τα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγει, στέλνοντας προειδοποιήσεις στην ΕΕ να μην επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για τις συζητήσεις περί υποβολής κυρώσεων είπε να μην «τολμήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να μας επιβάλει κυρώσεις». Μάλιστα, όπως είπε ένα τέτοιο βήμα «θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα και θα ενισχύσει μόνο την αποφασιστικότητά μας να προστατέψουμε τα δικαιώματά μας και αυτά των Τουρκοκυπρίων».

υπογραμμίζοντας μάλιστα πως «είναι επείγον να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας». «Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση και αναμένουμε από την ΕΕ να κάνει το ίδιο», σημείωσε. Παράλληλα, σημείωσε πως η Τουρκία εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της για το προσφυγικό: «Χάρη στις προσπάθειές μας, οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 92%. Ωστόσο, η ΕΕ δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της».

Την ίδια ώρα, έστρεψε τα βέλη του και πάλι στην Ελλάδα: «Οι ισχυρισμοί για τα ελληνοκυπριακά θαλάσσια σύνορα είναι υπερβολικοί και αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο. Η επίτευξη ενός δίκαιου θαλάσσιου ορίου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ο κύριος πυλώνας της πολιτικής μας. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η Τουρκία, ξεκινώντας από τον Πρόεδρο Ερντογάν, κάλεσε τα παράκτια κράτη της Ανατολικής Μεσογείου για διάλογο και συνεργασία. Ελπίζουμε ειλικρινά η Ελλάδα να εισέλθει σε μια ουσιαστική διαδικασία διαλόγου».