Παρασκευή, 15 Αυγ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Ανδρουλάκης: Ας δυναμώσουμε την πίστη μας σε μία Ελλάδα που στέκεται ισχυρή απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις
Φάμελλος: Η σκέψη μας είναι δίπλα σε εκείνους που παλεύουν για μία καλύτερη ζωή
Δήμος Αθηναίων: Επιστρέφει στην κυκλοφορία η Βασιλίσσης Όλγας
Δεκαπενταύγουστος: Πώς λειτουργούν σήμερα τα σούπερ μάρκετ και οι υπηρεσίες
Μητσοτάκης από Χανιά: Η μέρα σήμερα είναι αφιερωμένη σε όσους αγωνίζονται να μας κρατούν ασφαλείς
Μητσοτάκης: Παίρνουμε δύναμη από την Παναγία για να αντιμετωπίσουμε τις προσωπικές και συλλογικές δυσκολίες
TisimΒενη : Το Πάσχα του καλοκαιριού
Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Σουμελά | Βέρμιο Όρος
15 Αυγούστου 2025 στην Τήνο: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Λιτάνευση της Αγίας Εικόνας
Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εορτής Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση ΦΠΑ στα εισιτήρια επιβατών και οχημάτων προτείνουν οι ακτοπλόοι

3 μήνες ago
Κοινοποίηση
4 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση


Την μείωση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των επιβατών και οχημάτων από το 13% και 24% αντίστοιχα, που βρίσκεται σε ισχύ προτείνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Διονύσης Θεοδωράτος για την ανακούφιση του υπέρογκου κόστους των εισιτηρίων. 

«Η Ελλάδα παρότι είναι το 2% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού και έχει το 18% της ακτοπλοϊκής κίνησης της Ευρώπης, εξακολουθεί όμως να έχει τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας 13% σε επιβάτες και 24% σε οχήματα όταν σε άλλες χώρες της Ε.Ε είναι ήδη μειωμένος (10% στην Ισπανία και τη Φινλανδία, 6% στη Σουηδία, 5% στην Ιταλία και 0% στη Μάλτα και τη Δανία)» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ακτοπλόων «μια τέτοια αλλαγή από το οικονομικό επιτελείο θα μπορούσε να εφαρμοστεί εύκολα, με περιορισμένο δημοσιονομικό κόστος, καθώς θα μπορούσε να καλυφθεί από την τόνωση της επιβατικής κίνησης».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, η ελληνική ακτοπλοϊκή αγορά διατηρεί σταθερές τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, μετά την πρωτοβουλία του υπουργείου Ναυτιλίας για μείωση των λιμενικών τελών κατά 50%, παρά την αύξηση στην τιμή των καυσίμων από 1η Μαΐου λόγω της πράσινης μετάβασης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Θεοδωράτος σημείωσε πως «κανείς δεν λέει ότι τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι φθηνά αλλά, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν ήδη εφαρμόσει εκπτώσεις όπως την περίοδο του Πάσχα, ιδιαίτερα σε οικογένειες».

Ενημέρωσε επίσης πως «τα ταχύπλοα ενδέχεται να προσφέρουν επιπλέον εκπτώσεις, καθώς δεν επηρεάζονται από το νέο καύσιμο καθώς ήδη το χρησιμοποιούν», ενώ υπογραμμίζει πως το όχημα που συνοδεύει τον επιβάτη δεν αποτελεί εμπορευματικό αγαθό.

Παράλληλα, υποστήριξε πως, το 40% των εισιτηρίων αυτή τη στιγμή δίνονται με εκπτώσεις, είτε μέσω των υποχρεωτικών κοινωνικών παροχών είτε μέσω εμπορικών προσφορών.

Πράσινη μετάβαση

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ σχετικά με το πρόγραμμα ανανέωσης του ακτοπλοϊκού στόλου ισχυρίστηκε ότι η μετάβαση σε ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον μοντέλο, σύμφωνα με τους στόχους της ευρωπαϊκής δέσμης μέτρων «Fit for 55», προχωρά, χωρίς ωστόσο να έχουν ανοίξει ακόμα τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν δύο προκλήσεις: η ανανέωση του γηρασμένου στόλου, με τον μέσο όρο ηλικίας να φτάνει τα 36 έτη έως το 2030, αλλά και η τεχνολογική αναβάθμιση των νεότερων πλοίων για να ανταποκριθούν στα νέα πρότυπα κατανάλωσης καυσίμων όπως LNG και μεθανόλη.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράτο, η πλήρης ανανέωση του στόλου ηλικίας άνω των 25 ετών θα απαιτήσει επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ, ενώ η αναβάθμιση των πλοίων κάτω των 20 ετών εκτιμάται πως ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΑκτοπλοϊκάΔημοφιλήΦΠΑ - Φόρος Προστιθέμενης Αξίας
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Μητσοτάκης: Πρότυπη δομή αποκατάστασης το Κέντρο Υγείας Κερατέας
Επόμενο άρθρο Αυστηρές συνέπειες σε ποινικό, πειθαρχικό, αστικό επίπεδο για παραβάτες νόμων στα ΑΕΙ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανδρουλάκης: Ας δυναμώσουμε την πίστη μας σε μία Ελλάδα που στέκεται ισχυρή απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις
54 λεπτά ago
Φάμελλος: Η σκέψη μας είναι δίπλα σε εκείνους που παλεύουν για μία καλύτερη ζωή
2 ώρες ago
Δήμος Αθηναίων: Επιστρέφει στην κυκλοφορία η Βασιλίσσης Όλγας
3 ώρες ago
Δεκαπενταύγουστος: Πώς λειτουργούν σήμερα τα σούπερ μάρκετ και οι υπηρεσίες
3 ώρες ago
Μητσοτάκης από Χανιά: Η μέρα σήμερα είναι αφιερωμένη σε όσους αγωνίζονται να μας κρατούν ασφαλείς
4 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Σημαντική μείωση του κόστους ρεύματος για τα ελληνικά πανεπιστήμια

Για τη σημαντική οικονομική ωφέλεια που θα έχουν τα ελληνικά ΑΕΙ από τη μείωση στο…

Ελένη Ευσταθίου

Π. Λαφαζάνης: “Μέγας Αρχιπραξικοπηματίας και μέγας μυθομανής ο Παυλόπουλος”-Α. Μητρόπουλος: “Κατέστρεψε το Κοινωνικό Κράτος ο Τσίπρας, έχει ρόλο να παίξει”

Π. Λαφαζάνης: «Μέγας Αρχιπραξικοπηματίας» ο Παυλόπουλος και «μέγας μυθομανής» Α. Μητρόπουλος: Έχει ρόλο ο Τσίπρας να…

News Room

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή "σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

News Room

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Αυτιάς: Ζητά την αποζημίωση των πυρόπληκτων μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης

News Room
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης λόγω των πυρκαγιών

News Room
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ενίσχυση κινήτρων για τη ρύθμιση καταβολής οφειλών στο Δημόσιο

News Room
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκτακτη συνεδρίαση Κρατικής Αρωγής: Τα μέτρα ενίσχυσης των πυρόπληκτων

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?