Παρασκευή, 31 Οκτ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
ΔΥΠΑ: Ξεκίνησε η καταβολή της πρώτης δόσης για το πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας ανέργων
Πληθωρισμός: Διαμορφώθηκε στο 1,7% για τον Οκτώβριο σύμφωνα με τη Eurostat
Θεσσαλονίκη: Μεγάλη φωτιά σε μαγαζί στη λεωφόρο Νίκης
Πιερρακάκης: Πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις για την επιβίωση των ΕΛΤΑ
Πιερρακάκης για κλείσιμο ΕΛΤΑ: Πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, τα ΕΛΤΑ έχουν πρόβλημα
Έρχεται στην Αθήνα η νέα πρέσβης των ΗΠΑ, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ
Έξι συλλήψεις για την επίθεση στον Βορίδη από την κατάληψη Ευαγγελισμός στην Κρήτη που εκκενώθηκε
Αποκάλυψη για την ακύρωση της συνάντησης Τραμπ-Πούτιν στη Βουδαπέστη – Το τηλεφώνημα έντασης και οι απαιτήσεις
Σε Αίγυπτο και Κύπρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Τσίπρας: Ανακοίνωσε τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου του
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λευκή ή καστανή (μαύρη) ζάχαρη;

6 έτη ago
Κοινοποίηση
3 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση

Έχετε αναρωτηθεί, όμως, πότε αν η καστανή (ή μαύρη) ζάχαρη είναι όντως τόσο πιο καλή για την υγεία σας, όσο, ίσως, σας έχει “πείσει” το marketing για το κάθε είδος;

- Advertisement -

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να γνωρίζετε πώς παράγεται η ζάχαρη:

Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζάχαρης είναι είτε στελέχη από ζαχαροκάλαμο ή ζαχαρότευτλα (ρίζα). Όσον αφορά πρώτο λοιπόν, που είναι και το συνηθέστερο:

  • Αφότου το ζαχαροκάλαμο περισυλλεγεί, κόβεται σε μικρά κομμάτια
  • Τα κομμάτια αυτά κονιορτοποιούνται, προκειμένου να απελευθερώσουν τον ζαχαρούχο χυμό ζαχαροκάλαμου
  • Ο χυμός αυτός έχει συνήθως κάποιες ακαθαρσίες, όπως η λάσπη, κομμάτια μίσχου κλπ, γι’ αυτό και στη συνέχεια υπόκειται διήθησης με μηχανικές και χημικές διεργασίες
  • Το καθαρισμένο υγρό στη συνέχεια βράζει, έως ότου το νερό εξατμιστεί
  • Ο υπόλοιπος “χυμός” θερμαίνεται και πάλι και το υλικό αρχίζει να κρυσταλλώνεται. Ένα παραπροϊόν από αυτήν τη διεργασία ονομάζεται “μητρικό” και είναι η πηγή της μελάσας.
  • Τέλος, με την μέθοδο της φυγοκέντρησης διαχωρίζονται οι μεμονωμένοι κρύσταλλοι ζάχαρης.

Το αποτέλεσμα είναι ακατέργαστη ζάχαρη. Οι κρύσταλλοι αυτοί είναι σχετικά μεγάλα και έχουν ένα καφέ χρώμα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτό ΔΕΝ είναι η καφέ ζάχαρη!

Η ακατέργαστη μεταφέρεται σε ένα διυλιστήριο για περαιτέρω επεξεργασία για να δημιουργήσει την λευκή που γνωρίζουμε:

  • Η ακατέργαστη ζάχαρη θερμαίνεται και λιώνει πάλι σε υγρή μορφή.
  • Ο χρωματισμός απομακρύνεται με τη χρήση χημικών ουσιών, όπως το φωσφορικό οξύ και το υδροξείδιο του ασβεστίου ή το διοξείδιο του ασβεστίου.
  • Το υγρό βράζεται για μια τελευταία φορά, προκειμένου να συγκεντρωθεί στην τελευταία μορφή της λευκής ή “ραφιναρισμένης” ζάχαρης.

Και εδώ είναι το μυστικό…

Η καστανή ζάχαρη δημιουργείται με τη λήψη της ραφιναρισμένης ζάχαρης και της ανάμειξής της με μελάσα. Οι μελάσες δεν είναι ιδιαίτερα υγιεινές και δεν περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό.

Ως εκ τούτου, η καστανή ζάχαρη δεν μπορεί να θεωρείται πιο υγιεινή από τη λευκή. Κάθε κουταλάκι του γλυκού περιέχει 4 γραμμάρια ζάχαρης, η οποία προσθέτει 16 θερμίδες στο φαγητό/ποτό σας.

Οι μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα στην καστανή και την λευκή ζάχαρη εντοπίζονται στην γεύση και τον τρόπο που συμπεριφέρεται το κάθε είδος στο μαγείρεμα γλυκών και φαγητών.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Instagram: Εσύ ήξερες ότι υπάρχει όριο στους λογαριασμούς που μπορείς να ακολουθήσεις;
Επόμενο άρθρο Ιταλία: Δεκτή έγινε από τον πρόεδρο Ματαρέλα η παραίτηση του πρωθυπουργού Τζ. Κόντε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΥΠΑ: Ξεκίνησε η καταβολή της πρώτης δόσης για το πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας ανέργων
27 λεπτά ago
Πληθωρισμός: Διαμορφώθηκε στο 1,7% για τον Οκτώβριο σύμφωνα με τη Eurostat
7 ώρες ago
Θεσσαλονίκη: Μεγάλη φωτιά σε μαγαζί στη λεωφόρο Νίκης
8 ώρες ago
Πιερρακάκης: Πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις για την επιβίωση των ΕΛΤΑ
10 ώρες ago
Πιερρακάκης για κλείσιμο ΕΛΤΑ: Πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, τα ΕΛΤΑ έχουν πρόβλημα
10 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Βεργίνα Τηλεόραση:Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕΘ Γιάννης Τόσκας ανακοινώνει νέες γραμμές και ενισχυμένα δρομολόγια για τη διακοπή του μετρό στη Θεσσαλονίκη από 10 Νοεμβρίου

Για τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που θα προκύψουν στη μετακίνηση χιλιάδων επιβατών του μετρό,…

Αλεξία Χαρακίδα

Η μητέρα του αδικοχαμένου αστυνομικού Λυγγερίδη, Ευγενία: «Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Πολιτεία για τη στήριξη τους»

Η Ευγενία Λυγγερίδη, μητέρα του αδικοχαμένου αρχιφύλακα Γιώργου Λυγγερίδη, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στη Βεργίνα Τηλεόραση, λίγες ώρες πριν…

Αλεξία Χαρακίδα

Αναστασιάδης στη Βεργίνα Κύπρου: Αποκαλυπτική αποκλειστική συνέντευξη για ΔΗΣΥ, Τουρκία και πολιτικές σχέσεις

Αποκλειστική συνέντευξη του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην Άννα – Μαρία Ευτυχίου στην…

Αλεξία Χαρακίδα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έξι συλλήψεις για την επίθεση στον Βορίδη από την κατάληψη Ευαγγελισμός στην Κρήτη που εκκενώθηκε

Newsroom
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε Αίγυπτο και Κύπρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Newsroom
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ανακοίνωσε τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου του

Newsroom
ΕΛΛΑΔΑ

Τι λένε τα ΕΛΤΑ για το λουκέτο σε 204 υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα

Newsroom
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?