Υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό Ζήτημα.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 21 Ιουλίου και ώρα 10:00 π.μ. και στο επίκεντρό της θα βρεθεί η πενταμερής Συνόδου Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι πλέον το Κυπριακό βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να κάνει λόγο «για μικρή αλλά σημαντική πρόοδο».
Διπλωματικές πηγές, αναφέρουν ότι στο περιθώριο της Συνόδου, πραγματοποιήθηκε σύντομο τετ α τετ του Γιώργου Γεραπετριτη με τον Χακάν Φιντάν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, εστίασαν μόνο στο Κυπριακό.
«Οκτώ χρόνια μετά το Κραν Μοντανά και την αδράνεια που επήλθε, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι πλέον το Κυπριακό βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Γενικού Γραμματέα» σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι ο γενικός γραμματέας διόρισε Προσωπική Απεσταλμένη για να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Όπως ανέφερε, στη συνάντηση αξιολογήθηκε η εφαρμογή των έξι Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που είχαν συμφωνηθεί στη Γενεύη, εκ των οποίων τέσσερα έχουν ήδη υλοποιηθεί, ενώ συμφωνήθηκαν επιπλέον τέσσερα. Η πρόοδος αυτή, όπως είπε, δημιουργεί ένα «πρόσφορο έδαφος» για να ξεκινήσει μια πιο ουσιαστική συζήτηση για την επίτευξη λύσης στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Το μήνυμα μιας ενιαίας Κύπρου είναι σήμερα αναγκαίο σε έναν κόσμο που βιώνει εμφύλιους σπαραγμούς, πολέμους και μισαλλοδοξία», επεσήμανε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας για επανένωση της Κύπρου, «τον εθνικό στόχο», σε πλήρη σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Θα ανοίξουν τα οδοφράγματα σε «Μια Μηλιά» και Λουρουτζίνα
Σχετικά με τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχτηκε την εισήγηση της τουρκοκυπριακής πλευράς για άνοιγμα της Μιας Μηλιάς και της Λουρουτζίνας, αναμένοντας ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς.
Ανέφερε ακόμα ότι έγινε αρκετή συζήτηση σε σχέση με το οδόφραγμα από την Αθηένου στην Αγλαντζιά και «υπήρξε κάποια πρόοδος», ωστόσο τόνισε πως η τουρκική πλευρά δεν ήταν σήμερα σε θέση να πάρει τελικές αποφάσεις καθώς χρειάζεται η συγκατάθεση του τουρκικού στρατού, κάτι που όπως είπε, ισχύει και για τα Κόκκινα.
Η συζήτηση συνεχίζεται ανέφερε, ενώ σημείωσε πως πραγματοποιήθηκε ο στόχος που είχε τεθεί, να υπάρξει πρόοδος στα μέτρα που αποφασίστηκαν στην προηγούμενη άτυπη διευρυμένη συνάντηση στη Γενεύη.
Πρόοδος στα έξι Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στο πλαίσιο άτυπης συνάντησης που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων – Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Γκουτέρες εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόοδο που καταγράφηκε στα έξι Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που είχαν συμφωνηθεί τον Μάρτιο. Όπως ανέφερε, τέσσερα εξ αυτών έχουν ήδη υλοποιηθεί:
η δημιουργία Τεχνικής Επιτροπής για τη Νεολαία,
οι περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή και τις περιοχές εξόρυξης,
η αποκατάσταση κοιμητηρίων,
η σχεδόν ολοκληρωμένη συμφωνία για αποναρκοθέτηση, εν αναμονή τεχνικών λεπτομερειών.
Συνεχίζονται οι συζητήσεις για το άνοιγμα τεσσάρων νέων σημείων διέλευσης και την εισαγωγή ηλιακής ενέργειας στην ουδέτερη ζώνη. Παρά την πρόοδο, ο γενικός γραμματέας επεσήμανε ότι παραμένουν τεχνικές εκκρεμότητες σε ένα από τα σημεία διέλευσης, που αφορούν τη χάραξη της διαδρομής.
Παράλληλα, συμφωνήθηκαν νέες πρωτοβουλίες, όπως η σύσταση συμβουλευτικού σώματος κοινωνίας των πολιτών, η ανταλλαγή πολιτιστικών αντικειμένων, η παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και η αντιμετώπιση της ρύπανσης από μικροπλαστικά.
Ο Γκουτέρες υπογράμμισε πως αυτές οι ενέργειες δεν είναι συμβολικές, αλλά απτές και συνεργατικές και πρέπει να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν προς όφελος όλων των Κυπρίων.