Κυπριακή ΑΟΖ: Η Τουρκία αγνοεί τις αντιδράσεις και ανοίγει τη βεντάλια των προκλήσεων

Η μεγάλη νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, επειδή ταυτόχρονα συνιστά βαριά ήττα του Ταγίπ Ερντογάν. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η επικράτηση του κεμαλιστή υποψηφίου στον σημαντικότερο δήμο και στην οικονομική πρωτεύουσα της Τουρκίας υπολείπεται της αποδοκιμασίας που δέχτηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

Εξάλλου, η υποψηφιότητα του Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος και ηττήθηκε για δεύτερη φορά συγκεντρώνοντας ποσοστό 45,4%, είχε μετατραπεί σε προσωπικό στοίχημα του Ταγίπ Ερντογάν. Στοίχημα το οποίο και έχασε. Με βαριά καρδιά συνεχάρη τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης και νικητή των δημοτικών εκλογών, στέλνοντας το μήνυμα ότι αποδέχεται πλέον το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού πίεσε για την ακύρωσή του στην πρώτη ψηφοφορία στις 31 Μαρτίου. «Συγχαίρω τον Εκρέμ Ιμάμογλου που κέρδισε τις εκλογές σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα», έγραψε στο Twitter, αρκετές ώρες μετά τη διαμόρφωση του αποτελέσματος.

Οι εσωτερικές περιπέτειες του Ερντογάν δεν τον εμπόδισαν να ανεβάσει και άλλο την θερμοκρασία στο μέτωπο που έχει ανοίξει με την Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά και με την ΕΕ, αν τολμήσει να αναμιχθεί! Πραγματικά, η Άγκυρα προειδοποίησε τα 27 κράτη-μέλη ότι μια ενδεχόμενη ευρωπαϊκή απόφαση κατά των τουρκικών δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ, «θα ήταν λάθος και θα προκαλούσε μεγαλύτερη ζημιά στην αποδυναμωμένη εικόνα που ήδη εκπέμπει η ΕΕ ως προκατειλημμένος παράγοντας στην περιοχή».

Το τουρκικό non paper αναφέρει ακόμη ότι «είμαστε της άποψης ότι θα ήταν συνετό η ΕΕ να μην λάβει υπόψη τις αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σχετικά με την περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και να μην ενεργήσει ως δικαστήριο κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα». Ουσιαστικά, η Άγκυρα ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να βρεθεί χωρίς μερίδιο στην ενεργειακή πίτα. Διαμηνύει, μάλιστα, ότι δεν θα παραιτηθεί από αυτό που ονομάζει «δικαιώματά» της στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στο Αιγαίο, δείχνοντας τα δόντια και στην Ευρώπη.