Κορονοϊός Καταθέσεις: 9,5% αύξηση καταθέσεων στην Ελλάδα μέσω πανδημίας

26

Η δραστηριότητα έχει “βουλιάξει” στους περισσότερους κλάδους της Οικονομίας, ωστόσο τα τελευταία στοιχεία δείχνουν εκτίναξη των ιδιωτικών καταθέσεων σε Ελλάδα και λοιπή Ευρωζώνη μετά τον Μάρτιο, όταν ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι ιδιωτικές καταθέσεις αυξήθηκαν τον Ιούλιο στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη με ρυθμούς 9,5% και 10,3%, αντίστοιχα. Πρόκειται για τους υψηλότερους ρυθμούς που έχουν καταγραφεί εδώ και μία δεκαετία, δηλαδή από την εποχή που η οικονομική κρίση ήταν σε βαθύ σημείο.

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αυξήθηκαν στην Ελλάδα περίπου ομοιόμορφα σε απόλυτα ποσά σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, αλλά ποσοστιαία η αύξηση ήταν μεγαλύτερη για τις επιχειρήσεις. Oι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν τον Ιούλιο με ετήσιο ρυθμό 6%, ενώ στην Ευρωζώνη το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης ήταν ελαφρά υψηλότερο (7,4%). Οι καταθέσεις των ελληνικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 28,7% τον Ιούλιο. Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις αυξάνονται σταθερά τους τελευταίους μήνες, με τον ρυθμό να φθάνει το 6,5% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ. Οι επιχειρήσεις αύξησαν τον Ιούλιο τόσο τις καταθέσεις όψεως (κατά περίπου 1,4 δισ. ευρώ) όσο και τις καταθέσεις προθεσμίας κατά 1,1 δισ. ευρώ. Στην Ευρωζώνη οι επιχειρήσεις αύξησαν τις καταθέσεις όψεως και τις καταθέσεις προθεσμίας κατά 21,4% και 27,2%, αντίστοιχα.Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η εξέλιξη αυτή οφείλεται και στη μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, καθώς τμήματα της οικονομίας – από τα καφέ και τα εστιατόρια έως τα ξενοδοχεία – ήταν κλειστά στη διάρκεια της καραντίνας, ενώ και οι επιχειρήσεις ανέβαλαν, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων τους μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Πολλές δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί μέσα στην κρίση της πανδημίας, δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία στον κόσμο για την Οικονομία. Ενδεικτικά δημοσκόπηση της MRB για το Βήμα, στις αρχές Ιουλίου είχε δείξει πως 4 στους 10 Έλληνες δήλωσαν πως το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η Οικονομία. Ιεραρχικά, η ανεργία θεωρούνταν σοβαρότερο θέμα από τον κορονοϊό, το προσφυγικό και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.