Κομισιόν: Προκρίνει μέτρα μείωσης κατανάλωσης και εισφορά των εταιριών ενέργειας

Με την Ευρώπη να βυθίζεται στην ενεργειακή κρίση και τους πολίτες των κρατών-μελών να αγωνιούν για τις χειμερινές μέρες ενόψει, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναμένεται να περιγράψει σήμερα από το Στρασβούργο τις επιλογές της Κομισιόν για πιο δραστικές, κοινές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η κατανάλωση, αλλά και να στηριχθούν οι καταναλωτές.

Στο State of the Union (SOTU), την ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης, η κ. Φον Ντερ Λάιεν καλείται να δώσει απαντήσεις για την αντικειμενικά καθυστερημένη ευρωπαϊκή ανταπόκριση, αλλά και να περιγράψει τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν από εδώ και πέρα. Μάλιστα, ήδη η τσεχική προεδρία προσδιόρισε ένα έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 30 του μήνα, προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, μετά και τη συνεδρίαση που έγινε την περασμένη Παρασκευή, όπου και κατεγράφησαν συγκλίσεις και αποκλίσεις. Η έκτακτη Σύνοδος ήταν απαραίτητη, με δεδομένο ότι δεν υπήρχε άμεσα προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών και οι Ευρωπαίοι δεν θα μπορούσαν να περιμένουν ως το τέλος Οκτωβρίου και το προγραμματισμένο Συμβούλιο ΚορυφήςΜε τα ως τώρα δεδομένα, η κ. Φον Ντερ Λάιεν, αναμένεται να προτείνει μια «εισφορά αλληλεγγύης» στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, αλλά αιολική, ηλιακή, γεωθερμική ενέργεια, απόβλητα, πυρηνική ενέργεια, λιγνίτη, πετρέλαιο και ορισμένα είδη υδροηλεκτρικής ενέργειας και βιομάζας. Οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν να εισπράττουν την εν λόγω εισφορά και να αναδιανέμουν τα κεφάλαια στους καταναλωτές.

Ακόμα, η κ. Φον Ντερ Λάιεν είναι υπέρ των υποχρεωτικών μέτρων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις εντός της Ένωσης, καθώς πολλά κράτη-μέλη επιδιώκουν να υπάρξουν μέτρα περισσότερο σε εθελοντική βάση και ο σχεδιασμός να γίνει σε εθνικό επίπεδο. Η Κομισιόν θα βάζει στο τραπέζι μείωση της κατανάλωσης σε υποχρεωτική βάση από τα κράτη κατά 5% και σε εθελοντική βάση κατά 10%, ενώ θα στοχεύει σε μείωση κατανάλωσης και σε καθημερινή βάση, ειδικά σε ώρες που δεν είναι αιχμής.