Κυριακή, 19 Οκτ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Ακρίβεια και στα γλυκά: Αύξηση τιμών σε αρτοσκευάσματα και ζαχαρώδη
Νέο κεφάλαιο για τον e-ΕΦΚΑ – Πλήρης ψηφιοποίηση 53 εκατ. φακέλων και εγγράφων
Σε κατάστημα ΟΠΑΠ της Θεσσαλονίκης ο μεγάλος νικητής του ΤΖΟΚΕΡ – Κέρδισε 5,7 εκατομμύρια ευρώ στην πρώτη κατηγορία και ακόμα 1,9 εκατ. ευρώ στη δεύτερη
Ο χάρτης πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ από τις 20 έως τις 24 Οκτωβρίου
Κεραμέως για 13ωρο: Δεν καταργούνται 8ωρο και πενθήμερο – Η ρύθμιση εφαρμόζεται μόνο έως 37 ημέρες τον χρόνο
Διπλό κύμα κακοκαιρίας “χτυπά” τη χώρα – Έρχονται βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας
TisimΒενη η Μεγάλη Εβδομάδα του Αγίου Δημητρίου
S&P: Επιβεβαίωσε τη θέση του αξιόχρεου της Ελλάδας με σταθερές προοπτικές
Πετρέλαιο: Με χαμηλότερη τιμή από το 2024 ξεκίνησε η διάθεσή του
Συνελήφθη εξηντάχρονος για εισαγωγή από την Τουρκία παράνομων εμβολίων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεφαλογιάννης: Φέτος τα διαθέσιμα μέσα για την επιτήρηση πυρκαγιών θα φτάσουν στα 80-85

6 μήνες ago
Κοινοποίηση
8 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση


- Advertisement -

Στην προετοιμασία και τον σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο, τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν αλλά και την καθοριστική συμβολή της πρόληψης, μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Όπως είπε, στο υπουργείο καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια ώστε να φτάσουν στη μέγιστη δυνατή ετοιμότητα. «Είμαστε πάρα πολύ κοντά στο στόχο, έχουμε κάνει πραγματικά πολύ μεγάλη προσπάθεια ειδικά τα τελευταία χρόνια να φτάσουμε στο μέγιστο δυνατό πεδίο ετοιμότητας. Η προετοιμασία και η ετοιμότητα δεν σταματάει ούτε κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Δεν είναι μόνο τα φαινόμενα του καλοκαιριού οι πυρκαγιές. Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας δεν είναι υπουργείο πυρκαγιών. Είμαστε αυτή τη στιγμή στη μέγιστη δυνατή ετοιμότητα με βάση τα μέσα τα οποία διαθέτουμε με βάση το πού ήμασταν και πού βρισκόμαστε τώρα και θεωρώ ότι πραγματικά εφόσον πάμε σε ένα καλοκαίρι το οποίο βεβαίως αναμένουμε καιρικά φαινόμενα αντίστοιχα με τα προηγούμενα χρόνια να μπορέσουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή ετοιμότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλογιάννης.

Ερωτηθείς για τα εναέρια μέσα που θα είναι στη διάθεσή τους τη φετινή αντιπυρική περίοδο ώστε να τους ενισχύσουν τόσο στην επιτήρηση αλλά και στην πυρόσβεση ο υπουργός επισήμανε ότι θα ανέλθουν σε 80-85 συνολικά ανάλογα με τη διαθεσιμότητα εκείνων των ημερών εκ των οποίων τα ενοικιαζόμενα θα είναι 49.

Κεφαλογιάννης: Στόχος να φτάσουν τα 100-120 drones

Σχετικά με τα Καναντέρ ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι από το 2027-2028 σταδιακά θα ενταχθούν στον στόλο 7 καινούρια καναντέρ τύπου 515 ενώ, όπως είπε, στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΙΓΙΣ προβλέπεται η αναβάθμιση και η συντήρηση των καναντέρ τύπου 415.

Παράλληλα όπως είπε αναμένεται ενίσχυση των επίγειων μέσων, όπως οχήματα και στολές, ενώ γνωστοποίησε ότι αυξημένος θα είναι ο αριθμός των drones που φέτος θα φτάσουν τα 80.

«Πέρσι η Πολιτική Προστασία είχε 47 drones με θερμικές κάμερες που μας βοήθησαν πάρα πολύ στο γρήγορο εντοπισμό της πυρκαγιάς. Από τα 47 drones που είχαμε πέρυσι, φέτος με μια δωρεά θα φτάσουμε τα 80. Άρα πάμε σε διπλάσιο αριθμό drones. Ήδη με βάση τις ανάγκες της πυροσβεστικής υπηρεσίας και με τα 80 μπορούμε να πούμε ότι καλύπτουμε όλο τον ελλαδικό χώρο», υπογράμμισε ο υπουργός και προσέθεσε ότι στόχος είναι να φτάσουν τα 100-120 drones.

Σχετικά με την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών ο κ. Κεφαλογιάννης επισήμανε ότι κάτι που εφάρμοσαν πέρσι και θα εφαρμόσουν και φέτος σε μεγαλύτερο αριθμό είναι η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην πρόληψη, στην ετοιμότητα και πολλές φορές ακόμη και στην καταστολή του φαινομένου.

«Όλα αυτά πιστεύω ότι μας δίνουν τα εργαλεία προκειμένου να πάμε με τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό όσον αφορά το ζήτημα αντιμετώπισης των φαινομένων», σημείωσε.

Σχετικά με το τι αναμένεται το φετινό καλοκαίρι ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι «καλά σενάρια μπροστά μας δεν υπάρχουν. Μπορεί κάποιος να πει ότι φέτος ίσως είδαμε παραπάνω βροχές, αλλά με βάση όλες τις παραμέτρους το καλοκαίρι και πάλι θα είναι δύσκολο» ενώ κάλεσε σε εγρήγορση την πολιτεία, τους πολίτες, τους δήμους και τις Περιφέρειες και συνολικά όλους τους αρμόδιους φορείς, «έτσι ώστε όταν θα ξεσπάσουν τα φαινόμενα να έχουμε την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση».

Πρόστιμο έως και 1.000 ευρώ για όσους δεν καθαρίσουν το οικόπεδό τους

Αναφορικά με τους καθαρισμούς των οικοπέδων ο υπουργός σημείωσε ότι η πολιτεία έχει εξασφαλίσει διπλάσιους πόρους για τους ΟΤΑ για τους καθαρισμούς των δημοσίων χώρων, με την παράλληλη υποχρέωση να εποπτεύουν τους δημότες, σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης στον καθαρισμό ιδιωτικών οικοπέδων. Παράλληλα τόνισε ότι σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτούργησε για πρώτη φορά από τους 334 δήμους της χώρας ανταποκρίθηκαν 185.

«Πρέπει να γίνεται συστηματικά και πρέπει να φτάσουμε στο 100% των οικοπέδων. Φέτος ο στόχος είναι να είναι και οι 334 δήμοι στην πλατφόρμα. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο», είπε ενώ κατέστησε σαφές ότι για όποιον δεν καθαρίσει το οικόπεδό του θα επιβάλλονται ποινές ύψους 1.000 ευρώ.

«Αυτό είναι βάση του νόμου κάτι το οποίο βεβαίως εξετάζουμε να υπάρχει μια αναλογικότητα με βάση την έκταση. Είναι υπό εξέταση. Επίσης υπάρχει και μια ποινή σε περίπτωση που γίνει μια ψευδής δήλωση. Θα επιβληθεί και σε αυτή την περίπτωση πρόστιμο», σημείωσε.

Εξετάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο για την κρατική αρωγή

Ερωτηθείς για το ζήτημα της αποκατάστασης και της κρατικής αρωγής μετά από την εκδήλωση καταστροφών ο υπουργός επισήμανε: «Αυτό το οποίο θέλουμε εμείς ως υπουργείο να κάνουμε είναι να μπορέσει να νιώσει κι ο πολίτης ότι ακόμα κι όταν θα έρθει η φυσική καταστροφή θα είναι το κράτος δίπλα του με έναν πολύ γρήγορο τρόπο και να μην περιμένει 10 και 15 χρόνια», και προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα τους δώσει μια μεγαλύτερη ευελιξία ενώ «θα δώσει και το σήμα στους δήμους και στις περιφέρειες ότι θα πρέπει πολύ γρήγορα να προχωρήσουν τις ενέργειες».

«Θεωρώ ότι εντός του παρόντος έτους 2025 θα έχουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την πολιτική προστασία της χώρας σε όλα τα επίπεδα και στην κρατική αρωγή», είπε.

«Θα έρθει δύσκολο καλοκαίρι είναι βέβαιο ότι θα ξεσπάσουν πυρκαγιές. Η δουλειά μας ως πολιτεία μαζί με τους πολίτες είναι να μπορέσουμε να περιορίσουμε αυτές τις καταστροφικές συνέπειες. Κανείς δεν πιστεύει ότι θα εξαλείψουμε ή θα εκμηδενίσουμε όλες τις φυσικές καταστροφές είναι κάτι αδύνατο και ευτυχώς έχει γίνει κοινό κτήμα σε όλους ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ για να μείνει. Η ευθύνη η δική μας είναι να μπορέσουμε να κάνουμε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες να είμαστε έτοιμοι και όταν θα ξεσπάσει το φαινόμενο να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», κατέληξε.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Αντιπυρική περίοδοςΓιάννης ΚεφαλογιάννηςΔημοφιλήΟικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο ΑΕΛ: Μαγικές εικόνες στην AEL FC Arena μετά το σφύριγμα της λήξης κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα
Επόμενο άρθρο Χανιά: Κηδεύτηκε σήμερα ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ακρίβεια και στα γλυκά: Αύξηση τιμών σε αρτοσκευάσματα και ζαχαρώδη
60 λεπτά ago
Νέο κεφάλαιο για τον e-ΕΦΚΑ – Πλήρης ψηφιοποίηση 53 εκατ. φακέλων και εγγράφων
2 ώρες ago
Σε κατάστημα ΟΠΑΠ της Θεσσαλονίκης ο μεγάλος νικητής του ΤΖΟΚΕΡ – Κέρδισε 5,7 εκατομμύρια ευρώ στην πρώτη κατηγορία και ακόμα 1,9 εκατ. ευρώ στη δεύτερη
18 ώρες ago
Ο χάρτης πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ από τις 20 έως τις 24 Οκτωβρίου
19 ώρες ago
Κεραμέως για 13ωρο: Δεν καταργούνται 8ωρο και πενθήμερο – Η ρύθμιση εφαρμόζεται μόνο έως 37 ημέρες τον χρόνο
24 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Αναστασιάδης στη Βεργίνα Κύπρου: Αποκαλυπτική αποκλειστική συνέντευξη για ΔΗΣΥ, Τουρκία και πολιτικές σχέσεις

Αποκλειστική συνέντευξη του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην Άννα - Μαρία…

Αλεξία Χαρακίδα

Αποκλειστική συνέντευξη του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη Βεργίνα Κύπρου

Σήμερα, Τετάρτη 15 Οκτωβρίου, στις 11:00 και σε επανάληψη στις 21:00 Η Βεργίνα Τηλεόραση Κύπρου και η…

Αλεξία Χαρακίδα

Βεργίνα TV: Ο πρόεδρος του ΣΕΚ Δημήτρης Μόσχος μιλά για την εξάπλωση της νόσου και τις επιπτώσεις στην κτηνοτροφία

Για τα μέτρα που «δεν πρόκειται να αποδώσουν» καθώς «υπάρχει διασπορά της νόσου σε όλη σχεδόν την…

Αλεξία Χαρακίδα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα των ανισοτήτων: Ένα στα είκοσι παιδιά μεγαλώνει στη σκιά της φτώχειας

News Room
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης για βιβλίο Τσίπρα: Το μόνο κοινό με την πραγματική Ιθάκη είναι η Πηνελόπη, δηλαδή η εξουσία

News Room
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: “Ιθάκη” ο τίτλος του βιβλίου του

News Room
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις: Πόσα θα παίρνουν οι οπλίτες θητείας – Δείτε τους δικαιούχους και τα ποσά

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?