Κατώτατος μισθός: Όφελος έως και 532 ευρώ τον χρόνο με τη νέα αύξηση

Όφελος 38 ευρώ το μήνα ή 532 το χρόνο (στην βάση των 14 μισθών) θα έχουν οι εργαζόμενοι από την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που σχεδιάζει να επισπεύσει η κυβέρνηση. Το όφελος αυτό, μάλιστα μεγαλώνει ανάλογα με τα χρονιά εργασίας καθώς με τις λεγόμενες τριετίες οι βασικές αποδοχές αυξάνονται εως και 30%.

Μαζί με τους εργαζόμενους, όμως, θα ωφεληθούν και οι άνεργοι καθώς πολλές χρηματικές ενισχύσεις του ΟΑΕΔ εξαρτώνται από το ύψος τους κατώτατου μισθού.Καθημερινά, πληθαίνουν οι πληροφορίες που επιβεβαιώνουν την επίσπευση των διαδικασιών αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, έτσι ώστε οι νέες αυξήσεις να δοθούν ει δυνατόν από την αρχή του επόμενου χρόνου!

Η εξίσωση για την νέα αναμόρφωση των βασικών αποδοχών, ένας συνδυασμός των ρυθμών ανάπτυξης και πληθωρισμού- δείχνει μια αύξηση τουλάχιστον 5,5%. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο κατώτατος μισθός θα επιστρέψει στα 751 ευρώ έναντι 713 ευρώ που βρίσκεται σήμερα. Και αυτό για όσους έχουν από 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσίας αφού συνεχίζουν να ισχύουν και οι «τριετίες». Πιο συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο προσαυξάνονται ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο εργαζόμενος πριν τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Συνεπώς ο μηνιαίος μικτός κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους με τρεις τριετίες μπορεί να είναι έως και 227 ευρώ υψηλότερος Με άλλα λόγια ο κατώτατος μισθός σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να ανέρχεται στα 978 ευρώ συν δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας.