Κανονικά ο εμβολιασμός με το Astrazeneca

7

Κανονικά ο εμβολιασμός με το Astrazeneca
«Με βάση το ισχύον πρόγραμμα συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca στη χώρα μας» τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου μιλώντας για τα στοιχεία σχετικά με τα περιστατικά θρομβώσεων στη χώρα μας.

Παράλληλα, όπως είπε όσοι έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca συστήνεται να συνεχίσουν τον εμβολιασμό τους με το ίδιο εμβόλιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις του σπάνιου συνδρόμου θρομβοπενίας ( TTS) μετά τη χορήγηση του εμβολίου της εταιρίας AstraZeca.

«Οι τέσσερις περιπτώσεις αφορούν γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47 και 61 ετών και η μια σε άνδρα 35 ετών. Ένας ανάρρωσε και εξήλθε από το νοσοκομείο, 3 νοσηλεύονται και μια δυστυχώς κατέληξε. Συγκριτικά τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, κατά τους τελευταίους 2 μήνες 62 γυναίκες ηλικίας από 30 έως 42 ετών νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ για επιπλοκές της νόσου και 28 κατέληξαν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα συνέχισε λέγοντας πως σύμφωνα με τα παραπάνω και με δεδομένο ότι είναι σε εξέλιξη η επιδημία η επιτροπή κρίνει ότι το όφελος από εμβολιασμό εξακολουθεί να υπερτερεί του ενδεχόμενου κινδύνου. Λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά την τρέχουσα διασπορά στη χώρα, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα.

«Η επιτροπή επισημαίνει ότι ο εκτιμώμενος κίνδυνος του συνδρόμου TTS μετά από εμβολιασμό είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες μικρότερες των 50 ετών, επίσης επισημαίνει ότι τα εμβόλια mrna που δεν έχουν συσχετιστεί με tts είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών.

Για τη β’ δόση συστήνετε η συνέχιση εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο δεδομένου ότι η εμφάνιση tts εξαιρετικά σπάνια μετά τη β΄ δοση εμβολίου. Ενδεικτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε 9 εκατ. δεύτερες δόσεις, καταγράφηκαν 15 περιπτώσεις.

Αλλαγή με διαφορετικού τύπου εμβολίου συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρομβοεβολίκού επεισοδίου με ή χωρίς θρομβοπενία μετά την α’ δόση» πρόσθεσε η Μαρία Θεοδωρίδου.