Παρασκευή, 12 Δεκ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Φοινικούντα: Ο 22χρονος που μίλησε και τα 7 τηλεφωνήματα που οδήγησαν στη σύλληψη ανιψιού και επιχειρηματία
Μπλόκα σε όλη τη χώρα: Οι αγρότες έτοιμοι να αποκλείσουν σήμερα το λιμάνι Θεσσαλονίκης -Σύσκεψη στη Νίκαια αύριο
Κ. Γκιουλέκας για «Φραπέ»: Δεν υπάρχει απολύτως καμία κάλυψη – Οι εμπλεκόμενοι θα δώσουν λόγο στη δικαιοσύνη
«Ένσταση» Ξυλούρη στην Εξεταστική: «Τζιτζής» όχι «φραπές» είναι το ψευδώνυμό μου
Κ. Μητσοτάκης: Στις 12:00 συνεδριάζει η ΚΟ της ΝΔ – Στις 15:00 θα μιλήσει στη Βουλή
Ιωάννινα: Θρίλερ με 34χρονο που βρέθηκε νεκρός σε προχωρημένη σήψη σε διαμέρισμα
ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroup: Συγχαρητήρια, είναι σημαντικό να αναλαμβάνουν Έλληνες κρίσιμες θέσεις
Φθιώτιδα: Συνελήφθη αγρότισσα που καλούσε σε βία κατά αστυνομικών και δικαστών μέσω TikTok
Χαμός στην Εξεταστική: «Σιγά μην σκίσεις κανένα καλσόν» είπε η Κωνσταντοπούλου στη Συρεγγέλα
Παναθηναϊκός: Δε βρήκε ισορροπία στην άμυνα- Η Μιλάνο με τρομερό ποσοστό στα τρίποντα πήρε τη νίκη
Επαναπροσδιορισμός γραμματοσειράςAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΚΟΣΜΟΣ

Κένυα: Μια xώρα που είναι φιλική προς τους ‘Ελληνες

7 έτη πριν
Μοιραστείτε το
7 Ελάχιστη ανάγνωση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ



Η Κένυα, η χώρα των 5 μεγαλύτερων άγριων ζώων, δηλαδή του λιονταριού, της λεοπάρδαλης, του μπάφαλο, του ρινόκερου και του ελέφαντα, και της τεράστιας αύξησης στην αγορά ακινήτων ήταν το θέμα της εκπομπής «Η Παγκόσμια Φωνή μας» στη Φωνή της Ελλάδας. Για την Κένυα, στην οποία δίνουν πλέον το παρόν 50-60 νεοφερμένοι’Ελληνες που πήγαν εκεί τα χρόνια της κρίσης ή πηγαινοέρχονται για δουλειές, μιλήσαμε με τον Κώστα Κιολέογκλου, ένα πολιτικό μηχανικό που πήγε στη χώρα τα χρόνια της κρίσης και τον Αλέξη Σαρίκα, ένα ομογενή 4ης γενιάς.
Η έκταση της Κένυας ανέρχεται σε 580 χιλ. τετρ. χιλιόμετρα και ο πληθυσμός σε 44 εκ. Το κλίμα ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία, όντως τροπικό στην ακτογραμμή με τον Ινδικό Ωκεανό όπου βρίσκεται η πόλη Μομπάσα, ιστορικό λιμάνι. Το Ναΐρόμπι που βρίσκεται σε υψόμετρο 1800 μέτρα έχει καιρό σαν της Αθήνας. Η Κένυα, η οποία απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Βρετανία το 1963, έχει μεγάλα πάρκα με άγρια ζώα που είναι πόλος έλξης για τους τουρίστες.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Κένυας εκτιμάται πως ανήλθε σε 86 δισ. δολάρια το 2018 με τον ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται στο 5,7% σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Το κατά κεφαλή εισόδημα διαμορφώθηκε κοντά στα 1.800 δολάρια. Το δημόσιο χρέος της χώρας είναι στο 60% του ΑΕΠ.
Η χώρα παράγει καφέ, το τσάι, καλαμπόκι, τριαντάφυλλα, βαμβάκι, καρύδα, ανανά, γαλακτομικά προϊόντα, πουλερικά και ορυκτά όπως πολύτιμους λίθους, αλάτι, τσιγάρα, πλαστικά, αλουμίνιο και άλλα. Οι επίσημες γλώσσες είναι τα σουαχίλι και τα αγγλικά.
Κώστας Κιολέογκλου
Ο κ. Κιολέογκλου πήγε στην χώρα το 2013 και δουλεύει στον τομέα των κατασκευών και των εκτιμήσεων ακινήτων. Ο ίδιος δήλωσε εντυπωσιασμένος με τον ρυθμό που γίνεται η ανοικοδόμηση της Κένυας με μεγάλα εμπορικά κέντρα, συγκροτήματα κατοικιών κ.τ.λ. Αρνητική εντύπωση του έκανε η έλλειψη βασικών υποδομών, π.χ. τα βασικά οδικά δίκτυα, προβλήματα με την ύδρευση, αποχέτευση.
«Για παράδειγμα, πρόσφατα τοποθετήθηκαν φανάρια στους δρόμους,» τόνισε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιοχές στο Ναιρόμπι που είναι απαγορευτικές, ιδίως για ξένους, καθώς δεν περνάς ούτε με το αυτοκίνητο λόγω αυξημένης εγκληματικότητας.
«Οι Κενυάτες είναι φιλόξενοι άνθρωποι και αντιμετωπίζουν τους Έλληνες με αρκετή αγάπη θα έλεγα, ιδιαίτερα όσοι είναι μορφωμένοι και γνωρίζουν για την ιστορία μας,» ανέφερε ο κ. Κιολέογκλου.
Οι φτωχοί άνθρωποι, σχεδόν το 90% του πληθυσμού, τρώνε ένα φαγητό σχεδόν καθημερινά που βασίζεται στο καλαμπόκι, που μοιάζει στην ελληνική μπομπότα, και δεν επηρεάζεται πολύ γιατί καταναλώνουν προϊόντα που παράγονται τοπικά.
Σε κάποιο σημείο του θυμίζει την Ελλάδα γιατί κι εκεί το χρηματιστήριο γνώρισε ημέρες δόξης αλλά μετά κατέρρευσε με αποτέλεσμα ο κόσμος να στραφεί στα ακίνητα.
Ενα ρητό που χρησιμοποιούν οι Κενυάτες είναι πως «δεν μπορείς να κάνεις λάθος αν επενδύεις σε γη«, συμπλήρωσε.
Υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές των κατοικιών της τάξης του 500% και 600% σε ορισμένες περιοχές από το 2009, πρόσθεσε. Ενας λόγος είναι το χρήμα που μπήκε στη χώρα απο την Σομαλία, π.χ. πειρατείες, για να ξεπλυθεί και ένας άλλος είναι η κερδοσκοπία λόγω της ανόδου των τιμών. «Υπάρχει άγνοια κινδύνου…» τόνισε.
Ενα σπίτι με δυο υπνοδωμάτια, περίπου 100-110 τ.μ., σε μια μεσαία περιοχή του Ναιρόμπι πωλείται προς 300.0000 δολάρια και με χαμηλή ποιότητα κατασκευής που δεν έχει καμία σχέση με της Ελλάδας.
Η χρηματοδότηση δεν προέρχεται από τις τράπεζες αλλά από επενδυτικές ομάδες, περίπου 340.000, στα οποία διαφορετικά άτομα βάζουν λεφτά και μπορούν να προχωρήσουν σε αγορές ακινήτων, οικοπέδων που δεν θα μπορούσαν να κάνουν από μόνοι τους.
Η παλιά ταινία του Βέγγου «Οικόπεδα 5 λεπτά απο την Ομόνοια» αποδίδει την κατάσταση στη σημερινή Κένυα με την αγορά γης.
Πολύ δυνατή είσοδο στην αγορά της Κένυας έχουν κάνει οι Κινέζοι τα τελευταία χρόνια, π.χ. σιδηρόδρομοι, με δάνεια και χορηγίες.
Εταιρείες όπως η Alumil, η Intralot, η Kleemann και Seagal (μεταφορές) έχουν παρουσία στην Κένυα
Αλέξης Σαρίκας
Οι ρίζες του κ. Σαρίκα στην Κένυα πάνε πίσω τις αρχές του 20ου αιώνα ενώ ο παππούς της γυναίκας του πριν το 1900. Ο ίδιος τονίζει ότι υπάρχουν περίπου 114 Ελληνες-νεοφερμένοι και ομογενείς- στην Κένυα. Δυστυχώς, τα παιδιά των ομογενών πάνε να σπουδάσουν στο εξωτερικό, π.χ. Αυστραλία, Ελλάδα κ.τ.λ. και μένουν έξω με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να συρρικνώνεται. Το ελληνικό σχολείο είναι στην Τανζανία.
«Μιλάμε την γλώσσα στο σπίτι και βλέπουμε τηλεόραση για να μαθαίνουμε τα νέα της Ελλάδας,» τόνισε όταν ρωτήθηκε πως μιλάει τόσο καλά ελληνικά.
Ελληνική κοινότητα δεν δημιουργήθηκε στη Κένυα ενώ συναντιόνται φιλικά σε σπίτια σε ειδικές περιπτώσεις, π.χ. γιορτές. «Δεν έχουμε βάση να συναντιόμαστε,» συμπλήρωσε.
Οταν λέω σε κάποιον στη Κένυα πως είμαι ‘Ελληνας, το πρώτο πράγμα που ρωτά είναι «σχοινί, καφέ η πολύτιμους λίθους» καθώς είναι τα προϊόντα που μας ήξεραν. Ομως, τώρα οι περισσότεροι πλέον ασχολούνται με τις κατασκευαστικές εργασίες.
Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δίπλας Πέτρος, Κοντογιάννης ΔημήτρηςΗχολήπτρια: Στέλιος ΚαμπουρόπουλοςΜουσική επιμέλεια: Μαρία Ρεμπούτσικα
Μοιράσου το άρθρο:

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Copy Link Print
Προηγούμενο άρθρο ΟΑΧΟ:Τοξικό χημικό χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση κατά της Ντούμα
Επόμενο άρθρο Γραμμή 3 του Μετρό – Σύντομα παραδίδονται 3 νέοι σταθμοί

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φοινικούντα: Ο 22χρονος που μίλησε και τα 7 τηλεφωνήματα που οδήγησαν στη σύλληψη ανιψιού και επιχειρηματία
14 λεπτά πριν
Μπλόκα σε όλη τη χώρα: Οι αγρότες έτοιμοι να αποκλείσουν σήμερα το λιμάνι Θεσσαλονίκης -Σύσκεψη στη Νίκαια αύριο
53 λεπτά πριν
Κ. Γκιουλέκας για «Φραπέ»: Δεν υπάρχει απολύτως καμία κάλυψη – Οι εμπλεκόμενοι θα δώσουν λόγο στη δικαιοσύνη
2 ώρες πριν
«Ένσταση» Ξυλούρη στην Εξεταστική: «Τζιτζής» όχι «φραπές» είναι το ψευδώνυμό μου
3 ώρες πριν
Κ. Μητσοτάκης: Στις 12:00 συνεδριάζει η ΚΟ της ΝΔ – Στις 15:00 θα μιλήσει στη Βουλή
4 ώρες πριν

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Θ. Πλεύρης στη Βεργίνα Τηλεόραση: Τα σκληρά μέτρα αποδίδουν

Την αποτελεσματικότητα των νέων νομοθετικών παρεμβάσεων που έφεραν θεαματική μείωση των ροών, καθώς και τη μεγάλη…

Newsroom

Ο ΥπΑΑΤ Κώστας Τσιάρας στη Βεργίνα τηλεόραση

«Όσα χρήματα δικαιούνται οι νόμιμοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, θα τα λάβουν στο ακέραιο», υπογράμμισε ο…

Newsroom

Στέργιος Καλόγηρος – Εκπομπή: «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα»: Ο Νίκος Παπαθανάσης Απαντά για Στεγαστικό, ΕΣΠΑ, Ανάκαμψη και Ανάπτυξη

Στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα» στη Βεργίνα Τηλεόραση με τον Στέργιο Καλόγηρο, ο Αναπληρωτής Υπουργός…

Αλεξία Χαρακίδα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στη Βρετανία για το κύμα «σούπερ γρίπης»

Newsroom
ΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WSJ: Επιστροφή ρωσικής ενέργειας στην Ευρώπη και επενδύσεις σχεδιάζει ο Τραμπ

Newsroom
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ζελένσκι απαντά με αντιπρόταση στο αμερικανικό σχέδιο ειρήνης: Προτείνει αποστρατικοποιημένη ζώνη και εκλογές

Newsroom
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινοί γιατροί παρουσιάζουν θεραπεία για το λέμφωμα Hodgkin με ποσοστό επιβίωσης που αγγίζει το 100 τοις εκατό

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?