Θεσσαλονίκη: Σημάδια σταθεροποίησης και μικρής υποχώρησης του κορονοϊού

Θεσσαλονίκη: Σημάδια σταθεροποίησης και μικρής υποχώρησης του κορονοϊού (πίνακας)

Ενδείξεις σταθεροποίησης και κάποιας μικρής υποχώρησης του επιδημιολογικού φορτίου καταγράφονται κατά την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και πανελλαδικά. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας φαίνεται να υπάρχει μικρή μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, στο ποσοστό θετικότητας των δειγμάτων, αλλά και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Στον αντίποδα, υπάρχει μικρή αύξηση σε όσους νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και μεγάλη αύξηση στον αριθμό όσων χάνουν τη ζωή τους εξ αιτίας της covid-19.

Στη διάρκεια του Ιουλίου η πανδημία επανέκαμψε δριμύτερη. Μάλιστα στη Θεσσαλονίκη η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με την πανελλαδική εικόνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 8.710 κρούσματα που είχαν διαγνωστεί στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης την εβδομάδα 27 Ιουνίου – 3 Ιουλίου φτάσαμε στα 15.362 την εβδομάδα 18 -24 Ιουλίου, παρουσιάζοντας αύξηση σχεδόν 76%, όταν η αντίστοιχη πανελλαδική ήταν 32%. Πάντως, την τελευταία εβδομάδα του μήνα, από 25 έως 31 Ιουλίου η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 14.418 κρούσματα, παρουσιάζοντας μικρή μείωση της τάξης του 6%, με την πανελλαδική να είναι σχεδόν διπλάσια, στο 11% (122.230 από 136.077).

Τα σημάδια σταθεροποίησης και μερικής υποχώρησης του επιδημιολογικού φορτίου επιβεβαιώνονται και από δύο ακόμη δείκτες. Ο πρώτος αφορά το ποσοστό θετικότητας στους ελέγχους που έγιναν στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας του Ιουλίου το οποίο ανήλθε στο 15,22% σε σύνολο 802.999 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag), μειωμένο κατά σχεδόν 9% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο δεύτερος δείκτης αφορά το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα. Η Θεσσαλονίκη εμφανίζει εικόνα σταθεροποίησης με εβδομαδιαία μεταβολή στο 4%. Στις υπόλοιπες περιοχές τα αντίστοιχα ποσοστά είναι: στην Αττική -62%, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης -14%, στα Ιωάννινα -23%, στα Χανιά -10%, στο Ηράκλειο -2%, στο Βόλο +6%, στην Ξάνθη +36%, στην Αλεξανδρούπολη +11%, στη Λάρισα +13%, στην Κέρκυρα +23% και στην Πάτρα +295%.